Požari ovog leta širom Srbije, traži se pooštravanje kaznene politike

10. avgust 2021 – U Evropi, pa i svetu, ovih dana besne požari, a ni Srbija nije izuzetak. Srećom, kod nas to nije tih razmera, ali podaci ipak nisu za zanemarivanje: u poslednjih petnaestak dana u Srbiji je registrovano bezmalo hiljadu požara na otvorenom.

Svakako da su vrućine koje vladaju od kraja jula i privi desetak dana avgusta tome doprinele, ali ipak je u ogromnom broju slučajeva direktan uzrok čovek, nemar i nepoštovanje popisa. Spaljivanje suve trave, korova, strnjika i niskog rastinja na poljoprivrednom zemljištu neki su od najčešćih uzročnika.

Zakon o zaštiti od požara članom 50. zabranjuje „spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka“. U članu 84 stoji da će novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara biti kažnjeno fizičko lice ako loži otvorenu vatru u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume suprotno članu 46. ovog zakona. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako spaljuje ostatke strnih useva, smeće i biljne ostatke na otvorenom prostoru.

Za pravna lica su kazne daleko veće, kreću se od 300 hiljada do milion dinara, ali s obzirom na štete koje nastaju ni ti iznosi nisu veliki kako bi se moglo očekivati, s obzirom da je zakon poslednje izmene pretrpeo pre tri godine. Zbog toga je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin  najavio nedavno da će insistirati na pooštravanju kaznene politike prema svima koji svojim nemarom, nehatom  i nepažnjom izazivaju požare.

Foto/ilustracija: FIRMS, Fire Information for Resource Management System, podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!