Site icon podunavlje.info

Potpisan ugovor za sredstva za konverziju kotlarnice na Senjaku

SMEDEREVO, 6. avgust 2021 – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović danas je sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom potpisala ugovor kojim se, po zaključku Vlade, za konverziju kotlarnice na Senjaku sa mazuta na gas iz budžeta odobravaju sredstva d 35 miliona dinara.

– Grad Smederevo beleži prekogranične vrednosti zagađenja vazduh, emisije PM čestica,  i ovo je od izuzetne važnosti. Trudimo se da rešimo problem aero-zagađenja koliko možemo. Ova kotlarnica je zastarela i dotrajala, ima više od 50 godina, a slične probleme imamo i u drugim lokalnim samoupravama i zato se trudimo da to bude jedan od prioritete Ministarstva – smanjenje aero-zagađenja u gradovima širom Srbije – rekla je ministarka Vujović uoči, izrazivši nadu da će kotlarnica koja će preći na gas do kraja godine proraditi.

Jovan Beč, gradonačelnik Smedereva, zahvalio se ministarki na prepoznavanju problema koji grad Smederevo ima sa zagađenjem vazduha, o čemu svedoči ovo odobravanje sredstava za konverziju kotlarnice na Senjaku.

– Imamo dvanaest kotlarnica na mazut, ovo je samo prva kojoj ćemo raditi konverziju. Plan je da u narednom periodu uradimo gradsku toplanu, na koju će biti povezano devet kotlarnica, a ostaje nam da uradimo one na Senjaku i u Miloja Đaka, gde je predviđeno da se takva konverzija uradi – najavio je Beč.

Ministarka Vujović, odgovarajući na pitanja novinara, kazala je da je u kontaktu sa kineskom kompanijom koja raspolaže Železarom i da se nada da će novi pogoni, urađeni po najsavremenijim standardima, uz ulaganje značajnih sredstava, doprineti smanjenju zagađenja.  Što se tiče šljake, koju Železara odlaže, rekla je da je to u nadležnosti drugog ministarstva, Ministarstva građevine, ali da će inicirati sastanak na kome bi trebalo da bude pronađeno rešenje i za taj problem.

Pre potpisivanja ugovora u Gradskoj upravi, ministarka i gradonačelnik su obišli kotlarnicu u kojoj će biti izvršena konverzija, a i novinarima pokazali novu čistilicu, koju je, kao i 120 kontejnera za smeće, Ministarstvo životne sredine nedavno uručilo Smederevu.

Foto: podunavlje.info©

Exit mobile version