Site icon podunavlje.info

Pokret Tvrđava podneo prijave zbog zagađenja na jalovištu u Kovinu

SMEDEREVO/KOVIN, 3. avgust 2021- Smederevci nedeljama unazad osećaju oštar neprijatan miris koji se širi gradom. Nakon što su aktivisti Pokreta Tvrđava obišli sve problematične lokacije u Smederevu, uključujući i gradske deponije, utvrđeno je da izvor mirisa nije tu. Otkriven je između Smedereva i Kovina, na jalovištu u koje je sprovela cevi jedna od fabrika iz industrijske zone Kovina, navodi se u saopštenju Pokreta, koje su, zajedno sa fotografijama i videom, poslali redakciji našeg portala.

Sadržaj jalovišta je crne i narandžaste boje, izrazito neprijatnog i oštrog mirisa, od koga je prisutnim aktivistima bilo fizički loše, imali su nagon za povraćanjem i glavobolju, navode iz Pokreta Tvrđava, koji je danas podneo prijave Ministarstvu zaštite životne sredine, Republičkom ekološkom inspektoru, Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine i opštinskom Odeljenju za komunalne poslove i životnu sredinu Kovina.

„Nadamo se hitnoj reakciji, jer osnovano sumnjamo da otpad u ovom jalovištu nije adekvatno tretiran i da je potencijalno opasan za zdravlje ljudi, životinjskog i biljnog sveta. Posebno ističemo da jalovište i Dunav deli samo nasip, što problem dodatno usložnjava i čini potencijalno opasnim“, navodi se u saopštenju Pokreta Tvrđava.

Exit mobile version