Site icon podunavlje.info

Počinje „Tvrđava muzike“, ove subote u Malom gradu grupa „Vrelo“

SMEDEREVO, 7. avgust 2021 – Večeras počinje festival „Tvrđava muzike“, a otvoriće ga nastupom u Malom gradu Smederevske tvrđave grupa „Vrelo“.

„Vrelo“ predstavlja neobičan i originalan spoj tradicionalnog srpskog pevanja i novijih muzičkih pravaca. Narodna muzička građa kao osnovni element u radu „Vrela“ prisutna je još od 1999. godine kada je grupa osnovana. Do transformacije u bend koji tradicionalne obrasce kombinuje sa modernim muzičko-scenskim formama došlo je 2003. godine. Muzika je svedena na bubanj, gitaru (i matrice) u spoju sa nekoliko ženskih glasova koji se kreću između starih, nasleđenih, arhetipskih obrazaca i modernih vokalnih izraza.

„Vrelo“ čuva muzički genetski kod u „specijalnoj ambalaži“ i tako donosi novu vrednost u sferu muzičkog stvaralaštva. Na Bi-Bi-Sijevom konkursu za „Sledeću veliku stvar“ (2007) u konkurenciji više od 2.500 izvođača iz 88 zemalja grupa „Vrelo“ nastupala je u Londonu u „Mejda Vejl“ (Maida Vale) studiju i plasirala se na drugo mesto ovog prestižnog takmičenja sa pesmom „Pošle mome“. Od tada uspešno nastupaju na velikim festivalima i prestižnim klubovima u većini evropskih gradova, u Parizu, Berlinu, Londonu, Oslu, Pragu, Gracu, Sankt Petersburgu, Budimpešti, Cirihu…. U Srbiji sviraju na svim značajnim festivalima, kao što su Egzit, Guča, Nišvil, Zaječarska gitarijada, BELEF…

Festival se nastavlja sutra, nastupom Nikole Pejakovića Kolje sa bendom, a u ponedeljak je na bini u Malom gradu Marko Luis sa pratećom grupom.

Svi koncerti počinje u 21 čas.

Exit mobile version