Site icon podunavlje.info

Jedrenje: Saradnja klubova iz Crne Gore i Srbije za primer

BAOŠIĆ/SMEDEREVO, 1. avgust 2021 – Teodora, Janja, Mia, Simona, Jovan, Teo, Maksim, Sofija, Tea, Vaske, Katja… samo su neki od najmlađih članova Jedriličarskog kluba „Jovo Dabović“ iz Baošića. Upravo oni, zajedno sa trenerom Markom, ali i Krstom i Lukom, kao i članovima uprave, na čelu sa Simom Dabovićem, ostaće u lepoj uspomeni ovog leta deci iz Jedriličarskog kluba Smederevo.

Naime, deset julskih dana proveli su zajedno trenirajući i pokazujući na delu da među jedriličarima ne postoje granice, naprotiv, vezuje ih ljubav prema vetru, talasima, vodi, jedrilicama…ali i prema drugarima iz druge države.

Zajednička slika – mladi smederevski jedriličari sa domaćinima iz Baošića

Smederevci su iz peha sa odlaskom na morske pripreme doživeli jedno prijatno iskustvo i gostoprimstvo na crnogorskom primorju koje je za svaku pohvalu.

„Dva dana pre polaska na pripreme, pokvario nam se automobil. Pre toga smo uradili i finansirali sve potrebno, uradili ata karnet i ostalo, neophodno za putovanje u inostranstvo. Dilema je bila da li da odustanemo ili da pošaljemo decu autobusom, ali bez prikolice sa jedrilicama u kojima bi trenirali. Tu se pokazala pomoć prijatelja iz Baošića, koji su nam izašli u susret da prebrodimo problem i da naša deca treniraju zajedno sa tamošnjom i u njihovim plovilima. To je bio više nego dovoljan razlog da im predložimo da ozvaničimo ovakav prijateljski odnos i da se dva kluba pobratime. Nadam se da ćemo to ozvaničiti krajem avgusta na našoj regati“, rekao je Željko Vučković, predsednik smederevskog kluba.

Pripreme za zajednički trening

Trener u JK Smederevo, Dejan Đorić ne može da sakrije zadovoljstvo prijemom koji su imali u ovom primorskom klubu.

„Oduševljen sam gostoprimstvom naših prijatelja iz Baošića, ali i odnosom i ponašanjem svih u klubu, posebno najmlađih. Odavno nisam video tako vaspitanu i kulturnu decu, koja su u svakom trenutku bila spremna da nam pomognu i učine da se što bolje osećamo kao  njihovi gosti. Najmanje kako možemo da se revanširamo je da ozvaničimo i podignemo saradnju na neki viši nivo. Hvala našoj bokeljskoj braćI.“

Sofija

Sofija Dabović ima 11 godina, jedrenjem se bavi pet godina, želi da postigne uspeh kao Milivoje Dukić (reprezentativac Crne Gore u jedrenju i učesnik OI u Tokiju).

„Želim da budem jedan od osvajača medalja na OI. Na prvoj regati ove godine u Herceg Novom osvojila sam treće mesto u kategoriji do 12 godina, kao i na trećoj regati, takođe u Herceg Novom, osvojila sam treće mesto u konkurenciji oko 40 takmičara.“

Maksim Mokretsov ima 13 godina, sa porodicom je došao pre devet godina iz Rusije i ostao… Ovo mu je druga sezona kako jedri. Učestvovao je ove godine na regatama i očekuje da će biti sve bolji jedriličar.

Maksim, Vasilije i njihov trener Marko

Najmlađi član kluba iz Baošića ima samo sedam i po godina, Vasilije Begović, jedri od prošle godine i voli ovaj sport zato što je, kako kaže, zabavan.

Trener Marko Gunjajević jedri „od kad zna za sebe“, ima 21 godinu,  a već tri godine radi sa decom kao instruktor jedrenja.

„Mogu da kažem da za sada, s obzirom na naše uslove rada, imamo dobre rezultate, po dve medalje prošle i ove godine, nadam se još nekoj do kraja leta. Nedavno smo dobili dva nova Lasera (klasa u kojoj jedre deca nakon Optimista, uglavnom posle napunjenih 15 godina), što bi trebalo da nam omogući rezultate i u ovoj klasi.“

Za saradnju sa klubom iz Smedereva misli da mogu da ostvare zajedno neke rezultate, ali da je za to potrebno dosta vremena.

„Drago mi je što smo napravili prvi kontakt i nadam se da ćemo sledeće godine uspeti da poboljšamo saradnju.“

Predsednik Jedriličarskog kluba iz Baošića, Simo Dabović, sa ponosom ističe da su jedan od najstarijih klubova u Boki Kotorskoj, osnovan 1947. godine.

Simo Dabović

„Prije desetak godina imali smo pad, ali se iz godine u godinu sve više uzdižemo i sada se možemo pohvaliti velikim brojem dece, idemo punim jedrima naprijed.  Naš akcenat je na djeci, jer sve sutra ostaje na njima. Takođe, imamo dva krstaša, od pet i po i deset metara, takođe namenjena deci koja prerastu male klase a žele da nastave sa jedrenjem. Dosta nam je vremena trebalo da dođemo do sadašnje flote, zahvaljujući entuzijazmu koji vlada u klubu i uz pomoć naših pomoraca  i prijatelja kluba, kojima se ovom prilikom zahvaljujem.“

Što se tiče saradnje sa smederevskim klubom, Dabović kaže da imaju osećaj za mlade klubove koji žele da idu napred i da emotivno doživljavaju sve to što ovi klubovi prolaze.

„Zadovoljni smo što se tiče saradnje naša dva kluba, Drago mi je da ste bili naši gosti, da ste se lijepo proveli, da su deca uživala i da ste imali osnovne uslove za trening. Mislim da je ovo dobra, zdrava priča i da takva saradnja nikome ne može donijeti nešto loše. Naprotiv, radimo u zajedničkom interesu da sklonimo djecu sa ulica i svaki ovakav kontakt je dobrodošao.“

U Crnoj Gori, jedriličari su organizovani, osim Baošića, u još tri aktivna kluba – Herceg Novom, Tivtu i Kotoru.

 

Exit mobile version