Site icon podunavlje.info

Najavljeno četvrto izdanje Dunav Film Festa od 20. do 25. avgusta

SMEDEREVO, 27. jul 2021 – Na konferenciji za medije danas je predstavljen program Dunav Film festa, koji će ove godine biti održan po četvrti put u Smederevu. Tokom šesta dana trajanja publika će biti u prilici da na četiri lokacije vidi trideset filmova.

Projekcije će biti u Malom gradu Smederevske tvrđavi, kao i ranijih godina na brodu-pristanu na Dunavu, na Trgu kod Karađorđevog duda i u Centru za kulturu. Zbog epidemiološke situacije, broj gledalaca je ograničen na 500 u Malom gradu, a cene ulaznice su simbolične – 200 dinara.

Takmičarski deo programa, onaj koji se odvija u Tvrđavi, započeće prikazivanjem filma Milutina Petrovića „Nečista krv – greh predaka“. Pored ovoga,m u trci za nagradu „Dunavska lađa“ je još osam filmova. Publika će,poslednjeg dana festivala biti u prilici da pogleda i novi film Srđana Dragojevića „Nebesa“, samo nekoliko dana pošto bude prikazan u Kanu.

Na konferenciju se preko video linka uključio selektor festivala Jugoslav Pantelić i najavio da će festival pratiti nove trendove pa će biti emitovane prve dve epizode nove serije „Crna svadba“, čiji su, zanimljivo, poslednji kadrovi snimani u Smederevskoj tvrđavi baš dok je prošle godine trajao Dunav Film fest.

– Pored ovih premijera, izdvojio bih i srpsko-hrvatsku koprodukciju „Plavi cvet“, prvi put prikazanu nedavno u Moskvi. Ovaj film Zrinka Ogreste na festival stiže kao apsolutno pobednik Pulskog festivala. Od filmova koji se takmiče za „Dunavsku lađu“ želeo bih da istaknem i „Žene plaču“, bugarsko-francuska koprodukecija, koji je svetsku premijeru imao pre nekoliko dana Kanskom festivalu – najavio je ove i još nekoliko filmova iz podunavskih zemalja koji će tokom trajanja Dunav film festa biti na platnu u Malom gradu.

Kompletan program festivala možete da vidite OVDE:

 

Exit mobile version