Međunarodno očuvanje ptica duž reke Dunav – gde ode par sokolova?

28. jul 2021 – Petogodišnji projekat Međunarodno očuvanje ptica duž reke Dunav, u kome učestvuje 15 partnera iz 7 zemalja, započet prošle jeseni, ovog leta prati i par sokolova koji su označeni satelitskim predajnicima u Slovačkoj. Oni su, kako je juče objavljeno, uveliko prešli granice; mužjak je preko Mađarske i Srbije otišao na Kosovo, a ženka putuje severozapadom kroz Češku, Polјsku i trenutno se nalazi u Nemačkoj.

Cilj projekta „LIFE Danube Free Sky“, koji predstavlja jedinstveni primer široke međunarodne saradnje duž jednog od najvažnijih selidbenih koridora, mesta zaustavljanja i zimovališta za mnoge vrste ptica u Evropi – reke Dunav jeste potreba za zaštitom divljih životinja, misija koja postala važnija nego ikad. Jedna od najvećih pretnji divljim pticama su strujni udari  i sudari sa žicama dalekovoda  koji uzrokuju hiljade smrtnih slučajeva i povreda koje bi mogle da budu izbegnute

Smrtnost ptica izazvana interakcijom sa dalekovodima i drugim objektima elektroenergetske mreže zabeležena je za više od 380 vrsta ptica, uključujući i kritično ugrožene. Na 2.074 kilometara projektnog područja „LIFE Danube Free Sky“ može se naći osam tipova nadzemnih dalekovoda opasnih za ptice. Ugradnjom preusmerivača leta ptica i izolacijom opasnih stubova u projekat će sprečiti da oko 2000 jedinki ciljanih vrsta, i još mnogo drugih, strada usled kolizije i elektrokucije svake godine. Naime, nakon perioda trajanja projekta povećaće se vidljivost više od 245 kilometara visokonaponskih dalekovoda, a više od 3.200 najopasnijih dalekovodnih stubova u projektnim područjima biće izolovano kako bi se obezbedila sigurnost ptica.

U projektu  sarađuje sedam zemalja; Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Rumunija, i jedna zemlja koja nije korisnik projektnih sredstava – Nemačka, a uključujčen je privatni komercijalni sektor (8 elektro kompanija i jedna železnička kompanija), državne institucije za zaštitu prirode, gradovi i opštine i privatni nekomercijalni subjekti.

Foto/ilustracije: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i LIFE Danube Free Sky

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!