Tvrđava muzike, drugi put: Vrelo, Nikola Pejaković Kolja i Marko Luis

SMEDEREVO, 24. jul 2021 – Muzički festival „Tvrđava muzike“ ove godine biće održan u Smederevu po drugi put, od 7. do 9. avgusta. Tokom tri festivalske večeri u Malom gradu Smederevske tvrđave nastupiće grupa „Vrelo“, Nikola Pejaković Kolja i Marko Luis sa svojim bendom.

Ovogodišnja „Tvrđava muzike“ će 7. avgusta biti otvorena koncertom grupe „Vrelo“, koja donosi neobičan i originalan spoj tradicionalnog srpskog pevanja i novijih muzičkih pravaca; pank, rok, rege, dab, tehno…. Narodna muzička građa kao osnovni element u radu „Vrela“ još od 1999. godine kada je grupa osnovana. Do transformacije u bend koji tradicionalne obrasce kombinuje sa modernim muzičko-scenskim formama došlo je 2003. godine. Muzika je svedena na bubanj, gitaru i matrice, u spoju sa nekoliko ženskih glasova koji se kreću između starih, nasleđenih, arhetipskih obrazaca i modernih vokalnih izraza. Vrelo čuva muzički genetski kod u „specijalnoj ambalaži“ i tako donosi novu vrednost u sferu muzičkog stvaralaštva. Na Bi-Bi-Sijevom konkursu za „Sledeću veliku stvar“ (2007) u konkurenciji više od  2.500 izvođača iz 88 zemalja grupa „Vrelo“ nastupala je u Londonu u „Mejda Vejl“ (Maida Vale) studiju i plasirala se na drugo mesto ovog prestižnog takmičenja sa pesmom „Pošle mome“. Od tada Vrelo uspešno nastupa na velikim festivalima i prestižnim klubovima u većini evropskih gradova, bili su to Pariz, Berlin, London, Oslo, Prag, Grac, Sankt Peterburg, Budimpešta, Cirih…. U Srbiji sviraju na svim značajnim festivalima, na Egzitu, u Gučai, Nišvilu, Zaječarskoj gitarijadi, BELEF-u…

Nikola Pejaković Kolja će sa bendom nastupati drugog dana festivala, 8. avgusta. Aautor publici poznat i kao glumac i reditelj, ali i po svom scenarističkom radu na filmovima „Lepa sela lepo gore“, „Rat uživo“, „Ledina“ i hit seriji „Vratiće se Rode“ i seriji „Kosti“. Veza između filma i muzike u Pejakovićem radu oličena je u komponovanju muzike za film Olega Novkovića „Normalni ljudi“. Pejaković je stekao status kultnog muzičkog autora već sa prvim albumom „Mama, nemoj plakati“ (2001) koji je sadržao kompozicije nastale tokom prethodnih petnaestak godina. Album je snimljen sa grupom  iskusnih muzičara, pod „firmom“ „Kolja i Smak Belog dugmeta“. Na albumu „Kolja“ koji okuplja pesme iz naredne faze Pejakovićevog stvaralaštva potvrđuje se muzičko-idejna specifičnost njegovih kompozicija. Nakon „poročnih“ hitova sa prvenca kao što su „Sjeo sam za švedski sto“ i „B. J. Blues“ stvaralački put nastavlja se pesmama „I eto, udade se ti za konja“, Da li venem ili zrim“, „Haljinica boje lila“…Album „Grobovlasnici“ objavljen 2013. godine pod novim imenom, „Grobovlasnici“, okuplja deo muzičara koji su sa Koljom sarađivali na prethodnim izdanjima. Čuveni Voja Aralica, koji i kao muzičar sarađuje sa Pejakovićem, producent je svih njegovih albuma. Muziku koju stvara i svira Kolja najradije opisuje kao bluz, iako njegov opus govori o tome da je kao autor otvoren i za žanrovsku raznolikost. To svakako važi i za četvrti album „4 prsta“, odlično prihvaćen od publike i kritike.

Koncert Marka Luisa sa bendom zakazan je za 9. avgust. Marko Luis je jedan od predvodnika novog muzičkog talasa čije stvaralaštvo i shvatanje muzike govore o značaju negovanja kvalitetne ponude, kao i o važnoj ulozi muzike u čovekovom životu. Svojom muzikom Marko Luis briše granice, i geografske, i još važnije, u glavi. Kako će reći ovaj talentovani umetnik: „Muzika je jedan od retkih preostalih formata koja i dalje ima slobodu izražavanja, kako kroz izvođenje, tako i slušanjem“. Album „Sloboda“, posle tri prethodna albuma, „Shine on me“, „Euridika“ i „Beskraj“, nastavak je njegovog jedinstvenog shvatanja tradicionalnih i savremenih zvučnih kulisa. Ovim albumom Marko svoju staru i novu publiku poziva da slave muziku u ovim izazovnim vremenima. Poznat je po svojim energičnim i nezaboravnim nastupima uživo. Ta živa energija utkana je u muziku  njegovog novog albuma. Sarađivao je sa Vasilom Hadžimanovim, Božom Vrećom, Lenom Kovačević, Dorđem Miljenovićem…

Koncerti počinju u 21 sat, a cena ulaznice za svaki od koncerata je 200 dinara. Broj mesta je ograničen. Bilet servis u Centru za kulturu Smederevo radi od 16 do 20 časova radnim danima i vikendom. Karte se mogu kupiti i na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave, u ta tri dana, od 20 do 21.

Pokrovitelj festivala „Tvrđava muzike“ je Grad Smederevo, a organizator je Centar za kulturu Smederevo.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!