Site icon podunavlje.info

Smederevska pesničke jesen: Nagrada Zlatna struna Ljiljani Gajović

SMEDEREVO, 22 jul 2021 – Jednoglasnom odlukom žirija, za laureata nagrade Zlatna struna, koja se od ove godine dodelјuje za najbolјi rukopis neobjavlјenih pesama, odabran je rukopis pod nazivom „S glavom ispod ruke“, šifra: Delfin, autorke Ljilјane Gajović, saopšteno je danas.

Na konkurs je pristiglo 28 rukopisa pesnika koji stvaraju na srpskom jeziku. Žiri u sastavu: prof. dr Danica Andrejević, predsednica, prof. dr Dobrivoje Stanojević, član, i Bilјana Milovanović Živak, član saglasio se da su se tri zbirke posebno istakle svojim kvalitetom, i to: „Umeti Boga“, šifra: Eriopida 1965, autora Boška Suvajdžića; „Crnjanski se vraća iz rata“, šifra: Akantus, autora Milana Todorovića; „S glavom ispod ruke“, šifra: Delfin, autorke Ljilјane Gajović.

Ljilјana Gajović diplomirala je na Odseku za opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavlјivala je književne kritike u Beogradskom književnom časopisu, Koracima, Tragu i Braničevu, gde joj je objavlјen i izbor pesama i kratkih priča. U RTS-u poslednje četiri godine uređuje kanal RTS Trezor.

Nagrada Zlatna struna sastoji se od istoimene statuete (rad akademskog vajara Selimira Jovanovića) i objavlјivanja dvojezične zbirke pesama pobednika konkursa u okviru edicije Zlatna struna. Laureat će biti predstavlјen na ovogodišnjem Festivalu, izbor autorovih pesama odštampan u zborniku Festivala Pesnički meridijani Smedereva, dok će zbirka pesama biti objavlјena i promovisana na Festivalu 2022. godine.

Pokrovitelј nagrade Zlatna struna je Medicinsko-farmaceutska škola „Sveta Petka“ iz Smedereva.

 

 

Exit mobile version