Obnova hrama: Skele stigle do vrha zvonika crkve Svetog Georgija

SMEDEREVO, 16. jul 2021 – Obnova i restauracija crkve Svetog Georgija na centralnom gradskom trgu u Smederevu teče prema planu, skele su postavljenje do vrha zvonika. Sledi skidanje krsta, koji će takođe biti restauriran – i pozlaćen.

Završetkom postavljanja skela mogu da, po rečima protojereja Jovana Galečića, počnu radovi na obnovi fasade, prvo obijanjem postojećeg maltera, pa zatim nanošenjem novog. Naravno, i krečenjem na kraju. Za poslove obnove samog krsta čeka se još uvek ponuda, koja bi trebalo da stigne možda već danas. Krst se, podsetimo, nalazi na 50,65 metara od nivoa zemlje. Dakle, na visini zgrade od ni manje ni više nego 16 spratova. Više decenija, pa i čitav vek, i duže, od podizanja 1854. godine, ova crkva je bila najviši objekat u Smederevu i okolini.

Radovi na obnovi i restauraciji hrama, kako ste ranije mogli da obavestite i na ovom portalu, trebalo bi da budu okončani do kraja godine, ali je, kako stvari sada stoje, taj rok ipak nerealan s obzirom na obim poslova i da je sve započeto tek pre mesec dana.

Za obnovu fasade Hrama Svetog Georgija grad Smederevo je izdvojio 7.370.000 dinara, a još bezmalo toliko, da bi radovi završeni, treba da bude prikupljeno iz sredstva Crkvene opštine smederevske i od donacija.

Foto: R. Brkić, podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!