Savet Evrope daje 575.000 evra za unapređenje rada u lokalnoj upravi

BEOGRAD, 15. jul 2021 – Savet Evrope nastavlja da podržava unapređenje lokalne administracije u opštinama i gradovima u Srbiji i to kroz tehničku podršku ali i dodelu bespovratnih sredstava. Trenutno su aktuelna dva poziva za dobijanje finansijske podrške. Jedan se odnosi na tehničku podršku lokalnim samoupravama za poboljšanje organizacije rada zaposlenih i kroz ovaj konkurs 15 lokalnih samouprava ima priliku da dobije finansijska sredstva u iznosu od 30.000 evra na osnovu dostavljenih projektnih predloga. Ukupna vrednost opredeljena za ovu namenu je 450.000 evra.

Drugi aktuelan poziv za dodelu finansijskih sredstava odnosi se na mogućnost dobijanja tzv „malog granta“ za ukupno 50 lokalnih samouprava, u vrednosti od 2.500 evra po lokalnoj samoupravi. Za ovu namenu je opredeljeno ukupno 125.000 evra, a taj iznosi je namenjen za sprovođenje akreditovanih programa stručnog usavršavanja zaposlenih. Ovo je prvi put da opštine i gradovi sami organizuju stručna usavršavanja iz oblasti za koje su sami pokazali najviše interesovanja i potreba za daljim usavršavanjem. Ovi programe obuke je prethodno akreditovala Nacionalna akademija za javnu upravu.

Dodela ovih bespovratnih sredstava deo je aktivnosti zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2“ koji se sprovodi od 2019. godine, a koji sprovodi Savet Evrope u saradnji sa projektnim partnerima – Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština. Do sada je, kroz ovaj Program, 50 lokalnih samouprava prošlo kroz  jednogodišnju transformaciju rada lokalne administracije i nastavilo da dalje razvija funkciju upravljanja ljudskim resursima.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!