Završen ovogodišnji Teatar u Tvrđavi – ispunjena očekivanja

SMEDEREVO, 14. jul 2021 – Izvođenjem predstave „“Violina, daire i pegla“ okončano je sinoć osmo izdanje festivala „Teatar u Tvrđavi“. Dragoljub Martić, direktor smederevskog Centra za kulturu, organizatora festivala, smatra da je uprkos pehu sa vremenskim neprilikama, zbog kojih su prve dve predstave morale da budu izmeštene iz ambijenta Malog grada u scenu pod krovom, festival opravdao očekivanja, što su, još jednom, potvrdili i odziv i reakcije publike.

– Izbor predstava smo sami koncipirali, na osnovu aktuelnosti i interesovanja koje su pobudile. Prve dve predstave smo bili prinuđeni da premestimo, ali smo, srećom, imali alternativni prostor u Centru za kulturu, baš za takve slučajeve. Uspeli smo da predstavu koja je bila najzahtevnija, „Cigani lete u nebo“, i što se tiče scenografije i broja učesnika – 130 ih je, pa i orkestra, koji broji 30 ljudi, da prebrodimo te nedaće. U proseku za tako nešto, premeštanje ovako zahtevne produkcije s jednog mesta na drugo, treba šest sati, a mi smo uspeli da to učinimo za dva sata. Umesto u 21 izvođenje je počelo u 23, ali bolje i to nego da je otkazano – objašnjava Martić kako su, uz veliki napor i zaposlenih u Centru i u Pozorištu na Terazijama prevazišli ovaj, nemali problem, koji su im priredile vremenske neprilike.

I sutradan, kada je na programu bila „Čekaonica“ Ateljea 212, vreme nije išlo na ruku organizatorima, ali su sada već bili pripremljeni, pa je sve prošlo bez traume, odigrano je u sali. Vreme se popravilo trećeg dana festivala, vratio se gde mu i ime govori, u Tvrđavu. To je bio, tako ga organizatori zovu „Porodični dan“, jer je prva od dve predstave bila za decu – „Tri musketara“, a roditelji su mogli potom da pogledaju onu za odrasle, ovoga puta bila je to „Ajnštajnova izdaja“.

Pretposlednjeg dana publika je bila u prilici da vidi, i po Martićevoj oceni, izvanrednu predstavu „39 stepenika“, a to su potvrdili i gledaoci dugotrajnim stojećim aplauzom po njenom završetku u Malom gradu Smederevske tvrđave. Za kraj festivala, da još jednom razgali gledaoce, na istom mestu odigrana je komedija „Violina, daire i pegla“, po tekstu čuvenog Nikolaja Koljade.

Festival već nekoliko godina nema takmičarski karakter, takav je slučaj bio i sa ovim, osmim izdanjem, a Martić odgovara zašto je to tako.

– Jeste u početku je festival imao takmičarski karakter, ali smo kasnije odustali od te prakse. Leto je vrlo nezahvalno za takvu organizaciju, uglavnom su sva pozorišta na kolektivnim odmorima i zaista je teško, u tom broju, pronaći predstave koje bi se kvalitetom nadmetale. Letnja pozorišna revija je, u takvim okolnostima, mnogo primerenija. U krajnjem, publici je najbitnije da se dobro zabavlja, da odgleda dobre predstave, a tu mogućnost smo im, mislim, i ovog leta pružili. A tu je i taj ambijent Tvrđave, koji svaku predstavu uzdiže na jedan viši nivo nego da se izvodi u zatvorenom prostoru bilo kog pozorišta – zaključuje Martić.

Foto: Centar za kulturu Smederevo

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!