Krizni štab: Situacija stabilna, ali se mora povećati obuhvat vakcinacije

13. jul 2021 – Najveći deo današnjeg sastanka Kriznog štaba bio je posvećen tome kako da se utiče na sve da se poveća obuhvat vakcinacije, jer imunizacija štiti od širenja bolesti, ali i od smrtnih ishoda, čulo se nakon danas održane sednice.

Naime, među hospitalizovanim pacijentima više od 99 odsto nije vakcinisano, a među preminulima od infekcije kovida nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane.

Prama aktulenim podacima, makar jednom dozom vakcinisano je 2.772.927 osoba, dok je kompletno imunizovano 2.642.507 ljudi u Srbiji.

To je, kako je rekla dr Kisić Tepavčević nakon sednice, oko 49 odsto, a imajući u vidu koliko su nam dugo vakcine dostupne i da su obezbeđene za svakog građanina, taj procenat nije dovoljan ako želimo da što spremniji dočekamo jesen i sezonu respiratornih infekcija. Navela je i da je posebno porazan podatak da je svega 17,42 odsto stanovnika uzrasta od 18 do 30 imunizovano.

Jedna od mera koja se može donositi individualno, u zavisnosti od epidemiološke situacije, jeste da se zaposlenima, nakon odmora, može tražiti dokaz da nisu zaraženi, kazala je članica Kriznog štaba i ministarka, napominjući da će se ta mera, donositi od bolnice do bolnice i zavisiće od epidemiološke situacije.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su, od poslednjeg izveštaja, na koronavirus testirane 9.383 osobe, pri čemu je 145 nalaza bilo pozitivno.

Na bolničkom lečenju su 292 pacijenta, od kojih su četiri na respiratorima.

U poslednja 24 časa od posledica virusa preminulo je troje ljudi, tako da je ukupan broj preminulih 7.076, a procenat smrtnosti je 0,99 odsto.

Od početka pandemije testirane su 4.514.773 osobe, od kojih je 717.812 bilo pozitivno na koronavirus, navodi se u saopštenju.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!