Na Dunavu: Egeta – tri utvrđenja iz različitih perioda na istom mestu

NEGOTIN, 12. jul 2021 – Nije redak slučaj da na jednoj lokaciji budu arheološki ostaci iz više perioda.  Ali da na jednom lokalitetu, koji seže od praistorije, preko doba Rimljana do Srednjeg veka, budu tri utvrđenja, toga baš i nema često, a baš za to je primer Egeta na Dunavu.

Egeta je među najvažnijim arheološkim nalazištama duž nekadašnje rimske granice u Srbiji. Različitog oblika i u različitim periodima postojala su tu tri utvrđenja. Ovde je tokom drugog veka naše ere bila baza jedne rimske kohorte, a u kasnoj antici sedište dunavske flote, kada je tu bio i garnizon legije. Ovo je bila jedna od nekoliko rečnih baza koje su potvrđene duž ovog dela granice, a tu je i jedno od najpoznatijih svetilišta posvećenih Jupiteru Dolihenu, koje je iskopano u blizini utvrđenja.

Tokom sada već petogodišnjeg istraživanja stručnjaci Muzeja Krajine i Filozofskog fakulteta otkopali su i ostatke kružne kule iz 11. veka, što samo po sebi svedoči da je lokacija i u to doba bila aktuelna kao brana Vizantije od prodora sa severa.

Istraživači se nadaju pomoći Ministarstva kulture i informisanja kako bi narednih godina konzervirali nalaze koji svedoče o kontinuitetu življenja, pa i ratovanja, na ovom prostoru, na desnoj obali Dunava.

Foto: Muzej Krajine

Skorašnji članci

error: Content is protected !!