Izgleda, ko se vakcinisao vakcinisao se, treća doza posle 1. avgusta

12. jul 2021 – Od početne euforije brojem vakcinisanih sada smo stigli dotle da su nam procenti mnogo manji nego u drugim državama. Zbog toga je, po rečima stručnjaka, koji naglašavaju – bez širenja panike, novi talas epidemije, i kod nas, gotovo izvestan. Broj vakcinisanih u Podunavskom okrugu, a ima ih po poslednjem preseku 55.241, maltene je jednak broju revakcinisanih, što samo znači da je interesovanje za imunizaciju splasnulo. U odnosu na broj stanovnika u Podunavskom okrugu, recimo, broj onih koji su se vakcinisali tek je nešto malo veći od 36 posto ukupne populacije.

Pošto je situacija takva kakva je, izgleda da ko se vakcinisao vakcinisao se, a poštovanje mera sa dolaskom leta gotovo postalo prošlost, najavljena je rigoroznija kontrola njihovog sprovođenja počev od danas. Jer, da sve bude gore, u njihovom nepoštovanju prednjače mladi, kod kojih je procenat vakcinisanih ubedljivo najmanji – oko 15 odsto. A sad pošto je i Exit gotov, ’aj’mo na oštriju kontrolu poštovanja mera, koje jesu ublažavane ali nikada ukinute.

Uljuljkani dobrim brojkama, danima kada čak nije bilo nijednog slučaja novozaraženih u nekim okruzima, pa i Podunavskom, promenili smo svoj odnos prema zarazi. A ona, smatraju eksperti, nije otišla, samo se pritajila, zbog čega se ozbiljno razmatra, ukoliko se stanje promeni, čitaj – pogorša, uvođenje treće doze. O tome će prvog dana avgusta odlučivati Krizni štab, nakon što dobije kompletnu informaciju krajem ovog meseca.

Treću dozu bi, po onome što se od stručnjaka čuje ovih dana, pre svih bi trebalo da prime oni koji su se imunizovali kineskom vakcinom, jer njeno dejstvo, po podacima kojima raspolažu, sa protekom vremena slabi, pogotovo u odnosu na novi delta soj koji je u ekspanziji. Ni oni koji su primili druge vakcine ne bi trebalo da se ogluše o poziv stručnjaka, ukoliko ga bude bilo, napominju imunlozi. S druge strane, činjenica da je najveći broj hospitalizovanih nevakscinisan kanda ne može da promeni mišljenje onih koji su odlučili da se, iz ovih ili onih razloga, „ne bodu“.

Foto/ilustracija: D. Tobić

Skorašnji članci

error: Content is protected !!