Danubia – Dunavske priče broda „Amorados“ u Smederevu

SMEDEREVO, 10. jul 2021 – U ponedeljak, 12. jula, na putničkom pristaništu na Dunavskom keju, Smederevci će imati priliku da se upoznaju sa umetničkom porodicom, francusko-rumunskom pozorišnom trupom „Des châteaux en l’air“, koja putuje Dunavom do Crnog mora svojim brodom „Amorados“. Iz Strazbura su krenuli 2. maja, a u Smederevo stižu sutra, u nedelju 11. jula.

Oni usput kreiraju i sakupljaju slike, zvukove, priče iz Podunavlja, i po povratku u Francusku napraviće multimedijalnu emisiju inspirisanu ovim putovanjem. Na svakoj usputnoj stanici organizuju susrete sa stanovnicima, kao i prikazivanje filma koji ima onoliko sekundi koliko su u tom trenutku prešli kilometara.

Poseta Smederevu se realizuje u saradnji sa pozorištem PATOS, koje poziva sve iskrene ljubitelje Smedereva i poznavaoce autentičnih priča o smederevskom Dunavu da dođu u ponedeljak u 21 sat na šlep na Keju, pogledaju dosadašnje sakupljene priče ove porodice, i ujedno podele svoje.

Cilj je da se javnosti skrene pažnja na stanje rečnih tokova, u ovom slučaju Dunava, ugroženost njegove flore i faune, kao i da se prikaže negativan uticaj koji ljudi svojim svakodnevnim neodgovornim delovanjem ugrožavaju ovu evropsku reku.
Umetnički projekat Danubia realizovan je uz pomoć Francuskog instituta kroz program Teatroskop.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!