Restauracija još jedne tvrđave na Dunavu – Fetislama u Kladovu

8. jul 2021 – Na tvrđavi Fetislam u toku su konzervatorski radovi u okviru projekta „EU za tebe – za kulturno nasleđe i turizam“, tokom kojih će biti obnovljena Varoš kapija i pripadajući deo bedema tvrđave, kao i lagumi u samom bedemu.

Deo radova, osim konzervaciju ulazne kapije u Mali grad, jeste i obnova dveju kružnih kula u delu zida – utvrđenja prema Dunavu, kao i  letnje pozornice.

Sanacija i konzervacija Malog grada u tvrđavi Fetislam deo je projekta „Tajne srednjovekovnih tvrđava“, a finansiran je sa 427.000 evra kroz IPA program prekogranične saradnje Rumunija – Srbija.

Predstavljen prošle godine u februaru, ovaj projekat sufinansira Evropska unija, a ukupna vrednosti mu je 760.462 evra. Pored ostalog, podrazumeva  i formiranje novog prekograničnog turističkog brenda,  povezivanjem tvrđava Fetislam u Kladovu i Severin u rumunskom gradu Drobeta Turnu Severin.

Tvrđava Fetislam nalazi se na samoj obali Dunava zapadno od Kladova. Priobalni prostor podignut je 1524. kao polazište za tursko osvajanje gradova Severina i Erdelјa. Veliko utvrđenje, podignuto između 1717. i 1739, imalo je šest kamenih bastiona i palisadne bedeme. Zamena palisada zidanim bedemima izvršena je tek 1818. Glavna, Varoš-kapija u južnom bedemu, Orospi-kapija u jugozapadnom bedemu i Dunavska kapija na severoistočnoj strani i danas su dobro očuvane. Fetislamska utvrđenja su bila u upotrebi do 1867, kada su ih Turci predali Srbima.

Foto/ilustracije: Spomenici kulture u Srbiji SANU

Skorašnji članci

error: Content is protected !!