Site icon podunavlje.info

Registrovan virus Zapadnog Nila – E, samo nam je još to falilo

6. jul 2021 – Među komarcima u Srbiji opet su pronađeni oni koji prenose virus Zapadnog Nila. Čak su i malo poranili, jer po onome što piše na sajtu Instituta Batut, „prvi oboleli se registruju uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba se prijavlјuje tokom avgusta meseca“. S obzirom na veličinu populacije komaraca ove godine nije nikakvo čudo, po zakonu verovatnoće, da bar neki bude prenosilac zloglasnog virusa.

Ovaj novi, prvi ovogodišnji slučaj je zabeležen u Beogradu, ali to još uvek ne znači da ih nema i na drugim lokacijama, pošto i kada se rade ispitivanja su ograničena na desetak mesta u Srbiji. Tako je barem bilo prošle godine. Pre toga, godinu ranije, ekipe Zavoda za biocide i medinsku ekologiju su u prvoj nedelji avgusta u Srbiji postavile klopke za komarce na 145 mesta. Analizom tela uhvaćenih komaraca je utvrđeno prisustvo virusa u 42 uzorka u širem području Beograda, a pozitivnih rezultata je bilo i u Požarevcu, Velikom Gradištu, Smederevu, Slankamenu, Rumi, Šapcu, Valjevu, Temerinu i Pančevu.

Ipak, nema mesta panici: većina osoba (oko 80%) inficirana virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod manjeg procenta zaraženih osoba (približno 20%) simptomi podsećaju na obolјenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavobolјom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom. Međutim, kod pojedinih osoba, manje od jedan posto, dolazi do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

Simptomi tog neuroinvazivnog oblika bolesti su glavobolјa, ukočen vrat, stupor (tupost), dezorijentisanost, koma, tremor i konvulzije, slabost mišića i paraliza. Nakon preležane infekcije često dolazi do razvoja dugotrajnih posledica, kao što su: umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, mišićna slabost i depresija. Smrtnost je, kao i kod svih boleština, veće kod starijih osoba, naročito onih iznad 75 godina života.

Da bi se smanjio rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca: izbegavanje boravka na otvorenom u periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca, u sumrak i u zoru, upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom. nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje. Preporučlјivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću. Naravno, tu je i upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta, po mogućstvu boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen.  Podrazumeva se  i delovanje na smanjenju broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi, što se postiže isušivanjem izvora stajaće vode. Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja. Najmanje jednom nedelјno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne lјubimce, iz kanti, buradi i limenki. Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikuplјaju vodu.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Exit mobile version