Site icon podunavlje.info

Radovi na čišćenju i uređenju jezera Kudreč u Smederevskoj Palanci

SMEDEREVSKA PALANKA, 6. jul 2021 – Jezero Kudreč je jedan od najvećih turističkih potencijala Smederevske Palanke. Sadašnje čišćenje i uređenje akumulacionog prostora na jezeru Kudreč 1 ima za cilj ima povećanje prostora za prijem poplavnog talasa i stabilizacija desnog boka akumulacije, ali i uređenje infrastrukture.

Biće to jedan od prioriteta lokalne samouprave, reči su je Nikole Vučen, predsednika palanačke opštine prošle nedelje, kada je prošlog meseca najavio čišćenje i uređenje akumulacionog prostora na jezeru Kudreč 1. Planirano je da se radi nov parking za automobile i autobuse, tereni za odbojku na pesku, javni toaleti, tuševi. Uređenjem plažnog dela stvoriće se mogućnost postavljanja ležaljki i suncobrana kao i manjih ugostiteljskih objekata – barova na otvorenom. Treba da bude urađena i potpuno nova unutrašnja saobraćajnica koja će omogućiti lakši prilaz plaži, proširen i rekonstruisan put do jezera Kudreč 2. Time će biti stvoreni uslovi za sportske sadržaje na vodi, pedaline kao i manje plovni objekti.

Radovi će biti izvođeni ove i sledeće godine, u dve faze, Kasni se sa radovima, objasnio je Vučen,  iz tehničkih razloga, ali i najavio da će se svakako pokušati da i ove letnje sezone ljubitelji jezera dobiju uređenu plažu i jedan deo pratećih objekata.

Inače, geodestskim snimkom utvrđeno je da akumulacija nema kapacitet koja je imala kad je izgrađena i da je potrebno uklanjanje određene količine nanosa oko brane kao i priobalnog dela u cilju povećanja prostora za prihvat poplavnog talasa. Primarna i prevashodna uloga akumulacije Kudreč 1je da zaustavi poplavni talas i spreči plavljenje opštine Smederevska Palanka.

„Uskoro ćemo sazvati zbor svih pecaroša i ljubitelja prirode, gde ćemo im predstaviti naš plan. Želimo da uz njihovu pomoć vratimo što nam je oduzeto, da poribimo jezero i tako omogućimo održavnje takmičenja naših ribolovaca. Da se zajedno potrudimo da naše jezero Kudreč bude vraćeno na evropsku i svetsku destinaciju i poznato po kapitalnim primercima ribe kao i sportskog ribolova“, najavio je Vučen.

Foto/ilustracije: Nikola Vuče FB, privatna arhiva

Exit mobile version