Site icon podunavlje.info

Predstavlјanje knjige „Bekstvo iz predvorja smrti” Dragolјuba Janojlića

SMEDEREVSKA PALANKA, 3. jul 20121 – Skupština opštine Smederevska Palanka organizuje večeras u 20 časova u sali Gradskog pozorišta predstavlјanje knjige „Bekstvo iz predvorja smrti” Dragolјuba Janojlića, sedamnaeste po redu koju je ovaj autor napisao.

U ovoj knjizi, čiji je izdavač Ustanova Kulturni centar u Smederevskoj Palanci, sabrana su kazivanja preživelih zatočenika iz fašističkih i ustaškog logora Jasenovac, a pripremana je i pisana više od 40  godin uz pomoć 12 kazivača koji su preživeli pakao u logorima.

Ispovesti logoraša Janojlić je zabeležio još krajem prošlog veka, a ugledale su svetlost dana zahvalјujući razumevanju i finansijskoj potpori Opštine Smederevska Palanka. Od kazivača knjigu je dočekala samo Ilinka Osman, koja je u logor Stara Gradiška i Jasenovac deportovana kad je imala samo četiri godine.

Ova knjiga na naslovnoj strani donosi i istorijsku fotografiju tri begunca iz nemačkih logora u Norveškoj: Dragolјuba Đorđevića, Petra Krasulјe, Jovana Stefanovića i nepoznatog švedskog vojnika. Snimlјena je na švedskoj-norveškoj granici 28 oktobra 1943. godine u Duvedu. Nјu je autoru knjige 1977. godine ustupio Petar Krasulјa uz napomenu da se ista takva nalazi u jednom norveškom muzeju.

Dragoljub Janojlić rođen je 1951. godine u Selevcu kod Smederevske Palanke. Novinarsku karijeru počeo je u lokalnom listu „Naša komuna“. Radio je u „Jasenici“ iz Smederevske Palanke i u centru za informisanje „Goša“. Bio je dopisnik „Politike Ekspres“, a do juna 2011. godine radio je u frankfurtskim „Vestima“. U svojoj dugoj novinarskoj karijeri pisao je za „Ju novosti“, „Glas osiguranika“, „Zadrugu“, „Poljoprivrednik“, „Bazar“, „Crveni signal“, „Glas Pomoravlja“, „Ju info“, „Istorijsko nasleđe“, crnogorski list „Dan“, „Nezavisne novine palanačke“ i druge medije.

Exit mobile version