Na Dunav se posle više od jednog veka vratio i kudravi pelikan

2. jul 2021 – Centar za istraživanje biodiverziteta objavio je danas da je na adama i u zalivima na Dunavu u blizini Kladova uočeno 16 jedinki kudravog nesita, poznatijeg kao kudravi ili dalmatinski pelikan, koji se u Srbiji poslednji put gnezdio pre više od jednog veka.

Tokom ekspedicije u istočnoj Srbiji, sredinom prošlog meseca, ornitolozi Prirodnjačkog muzeja i Centra za istraživanje biodiverziteta posmatrali su nekoliko retkih i ugroženih vrsta ptica, među kojima su i odrasli parovi kudravog pelikana u fazi gneždjenja.

Inače, čitava evropska populacija kudravog nesita broji manje od 10.000 polno zrelih jedinki, a ova vrsta se smatra ugroženom, s obzirom da njen opstanak zavisi od mera zaštite koje sprovode ljudi.

Kudravi pelikan (Pelecanus crispus), jedna od najvećih ptica letačica – dužine 180 centimetara i raspona krila 3,5 metra, za svoja gnezdilišta traži izolovana i vodom okružena mesta, a najbliže takvo mesto nalazi se u delti Dunava u Rumuniji i Bugarskoj, oko 360 kilometara istočno od Kladova.

Podsećamo, krajem maja ove godine Marko Šćiban, ornitolog iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, istraživao je ptice u okolini Kladova. Među ostalim pticama na obali Dunava prisutne su bile polno zrele jedinke morskih galebova (Larus michahellis) i sinjih galebova (Larus cachinnans), što je ukazivalo na moguće gnežđenje. Detaljna pretraga terena dala je rezultat. Na kamenitoj obali pronađena su tri gnezda morskih galebova u kojima su roditelji ležali na potomstvu, koji se  u Srbiji poslednji put gnezdio pre oko 120 godina na Adi Ciganliji, zbog čega je u Crvenoj knjizi ptica Srbije iz 2018. godine svrstan u iščezle gnezdarice.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!