Kosidbe na Plavincu će ipak biti i ove godine, ali u redukovanoj verziji

SMEDEREVO, 2. jul 2021 – U Goranskom gaju ove nedelje biće održana 22. Kosidba na Plavincu, potvrđeno je danas portalu Podunavlje.info.

Kosidba na Plavincu, u nedelju počev od 10 sati, biće  revijalnog je karaktera, bez kulturno-umetničkog programa i etno izložbe na gornjoj lokaciji kod bine.

Podsetimo, Kosidba na Plavincu je prošle godine obeležena, uz  košenje  padina Goranskog gaja I održavanje ovog dela  Plavinca.

Dragan Rogan, predsednik Udruženja kosača “Plavinac” kaže da ove godine nisu želeli  da razočaraju sve  prijatelje manifestacije, ali ni da naruše preporuke Kriznog štaba.

“Zato smo  onda, u poslednjem trenutku, čekajući na preporuke Kriznog štaba,  odlučili da napravimo kompromis, da organizujemo  manifestaciju, na kojoj  neće biti više od 500 ljudi, a koja će, opet, zadovoljiti očekivanja pravih kosača, Smederevaca, Plavinčana i ljubitelja ove manifetstacije.”

Prema njegovim rečima, i ove godine će  biti ispunjena osnovna funkcija kosidbe,  a to je održavanje Gorasnkog gaja, jednog od najlepših predela u smederevskom kraju sa pogledom na Dunav, ali i očuvanje etno tradicije i zaleđa dunavske grede, jednog od najplodnijih voćarskih predela na svetu.

“Želimo da  održimo u ovakvom stanju, kao vazdušnu banju, najlepše izletište u Smederevu, Goranski gaj i potez na kojem se, evo već 22 godine. održava Kosidba na Plavincu. Nadamo se da ćemo naredne godine ovu, najveću manifestaciju kosačke kulture i tradicije u Evropi i svetu, održati   u punom intenzitetu i zamahu”, rekao je Dragan Rogan.

Foto/arhiva: podunavlje.info

Skorašnji članci

error: Content is protected !!