Istraživanje RZS o broju stanovnika: Sve nas je manje i sve smo stariji

2. jul 2021 – Republički zavod za statistiku objavio je juče procenjen broj stanovnika u Republici Srbiji i ta brojka je 6.899.126. Po podacima RZS, 2002. godine bilo nas je više od 7 i po miliona. Nastavlјen je, navodi se u istraživanju, trend depopulacije, stopa rasta stanovništva, u 2020. u odnosu na prethodnu godinu, negativna je i iznosi -6,7‰.

Izvor Republički zavod za statistiku, grafik 1

Istovremeno, proces demografskog starenja stanovništva manifestuje se niskim i stalno opadajućim učešćem mladih i visokim i kontinuirano rastućim udelom starih u ukupnom stanovništvu. Prema podacima za Republiku Srbiju, u 2020. godini udeo lica starih 65 i više godina iznosi 21,1%, a mlađih od 15 godina 14,3%. Posmatrano na nivou oblasti, u Zaječarskoj oblasti zabeležen je najveći udeo starih 65 i više godina (28,9%) i istovremeno najmanji udeo stanovništva mlađeg od 15 godina (11,2%). S druge strane, najmanji udeo starih 65 i više godina je u Pčinjskoj oblasti (16,0%), ali je najveći udeo mlađih od 15 godina najpre u Raškoj oblasti (17,8%), a potom u Južnobačkoj (15,6%) i Beogradskoj oblasti (15,2%).

Izvor Republički zavod za statistiku, grafik 2

Beogradska oblast je jedina koja u 2020. godini beleži rast broja stanovnika u odnosu na prethodnu godinu, dok je najveći pad registrovan u Borskoj oblasti. Posmatrano na nivou opština i gradova, najveći rast broja stanovnika se desio u sedam beogradskih gradskih opština i u Gradu Novom Sadu, ali i u Novom Pazaru, Tutinu, Preševu i Čajetini, a najveći gubitak u Crnoj Travi, Babušnici i Gadžinom Hanu.

Reklo bi se, ništa što nismo znali ili nismo naslućivali, samo još više boli kada je izraženo u egzaktnim pokazateljima i brojkama. Procene su, kako navode iz RZS zasnovane na rezultatima statistike prirodnog kretanja i unutrašnjih migracija stanovništva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!