Savet Evrope o reformi lokalne samouprave – i u Smederevu i Kovinu

1. jul 2021 – Kao jedna od centralnih tema od značaja za reformu javne uprave, uvođenje funkcije upravljanja ljudskim resursima u lokalne samouprave traje već duži niz godina u Srbiji. Značajnu podršku na tom putu za 50 opština i gradova, među kojima su i Smederevo i Kovin, pruža Kancelarija Saveta Evrope u Srbiji kroz program „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“, koji od 2016. godine zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope sa 4.000.000 evra.

Nedavno je u Smederevu, Kovinu, Bečeju, Zrenjaninu, Pančevu i Plandištu, a u okviru druge faze ovog programa, okončan jednogodišnji proces transformisanja organizacije rada lokalnih službenika i njegovo usaglašavanje sa modernim načelima upravljanja ljudskim resursima.

„Lokalne samouprave sa kojima je Savet Evrope radio, napravile su veliki pomak u modernizaciji službeničkog sistema i internoj organizaciji rada. To uvek znači i da su one unapredile i kvalitet usluga koje pružaju građanima i privredi, što je najvažniji cilj reforme javne uprave“, rekao je Aleksandar Jovanović, menadžer pomenutog Programa Saveta Evrope na susretu sa lokalnim medijima iz ovih gradova i opština, zahvalivši im se na saradnji.

Da bi se bolje merilo kako napreduju opštine, u okviru Programa je razvijen indeks učinka lokalnih samouprava u upravljanju ljudskim resursima. U lokalnim samoupravama koje su učestvovale u ovom Programu zabeležen je porast učinka za 20 odsto i u proseku je njihov indeks učinka sada oko 70 odsto. Lokalne samouprave koje, pak, nisu imale podršku Saveta Evrope podigle su svoj učinak za samo 8 odsto.

Sa lokalnim medijima je razgovarao i predstavnik Stalne konferencije gradova i opština, Nikola Tarbuk, koji je govorio o tome da je za modernizaciju službeničkog sistema najvažnije kontinuirano stručno usavršavanje zaposlenih, kako bi oni bili osposobljeni da rešavaju sve zahteve građana i privrede.

Praksa razvijenih evropskih zemalja je pokazala da kvalitet lokalne administracije najdirektnije utiče na kvalitet života građana. Spremnost i nameru da dobro upravljanje postane njihova praksa iskazale su skupštine Bečeja, Kovina, Zrenjanina, Pančeva, Plandišta i Smedereva usvojivši i model Deklaracije o ulozi funkcije upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi. Na njima je da nastave da rade na unapređenju upravljanja ljudskim resursima radi postizanja zajedničkog cilja – transparentne, odgovorne i efikasne lokalne samouprave.


Kancelarija Saveta Evrope nedavno je raspisala konkurs za dobijanje bespovratnih sredstava za unapređenje unutrašnje organizacije rada i stručno usavršavanje zaposlenih u lokalnim samoupravama. Ukupna vrednost sredstava planiranih za bespovratnu podršku lokalnim samoupravama je viša od pola miliona evra. Jovanović je, tokom susreta sa novinarima, pozvao lokalne samouprave da se informišu o uslovima konkursa i prijave za ovu vrstu pomoći. Više informacija o ovom konkursu potražite na: https://bit.ly/3hfQtm6

Skorašnji članci

error: Content is protected !!