Izmene i dopune uredbe imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vazduha

1. jul 2021 – Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojene su izmene i dopune Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduhu, kojom su, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha, kako se navodi u saopštenju, prvi put obuhvaćeni objekti čija delatnost ima uticaj na zagađenje vazduha.

S obzirom na to da se veliki broj pritužbi građana odnosi na pravna lica, odnosno mala postrojenja koja su izvor zagađenja, u skladu sa izmenama Uredbe, kontrola tih objekata će biti u nadležnosti inspekcije za zaštitu životne sredine, objasnila je ministarka zaštite životne sredine.

Prema njenim rečima, novom uredbom je predviđeno da se emisije zagađujućih materija mere i u postrojenjima za sagorevanje čija snaga je manja od osam kWth, ako koriste tečna i gasovita goriva, odnosno i kada je manja od 50 kWth za postrojenja koja koriste čvrsta goriva.

Uredbom će, kako je precizirala, biti obuhvaćena i postrojenja za direktno grejanje, sušenje ili drugi način obrade predmeta i materijala, poput peći za ponovno zagrevanje ili za termičku obradu.

Kroz predložene izmene, mali zagađivači će ući u sistem kontrole i izveštavanja, čime će se u periodu od tri godine od početka primene uredbe dobiti precizni podaci o broju subjekata, obveznicima izveštavanja, u zavisnosti od toga koju vrstu goriva koriste, da li imaju sprovedene tehničke mere i da li i koliko prekoračuju granične vrednosti emisije.

Foto/ilustracija: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!