Ponovo rade krugovi – od večeras nova fontana na Trgu Republike

SMEDEREVO, 30. jun 2021 – Smederevci su od večeras ponovo u prilici da se ohlade pored čuvenih krugova fontane. Napravljena je onakva kakvu su građani, između dve predložene varijante, odabrali u anketi krajem januara. Relativno tesno je pobedila varijanta 2, za koju je glasalo njih 1.881, ili 58,2 posto, i takva je večeras zasijala. Punim sjajem. U bojama. S vodom koja poskakuje u ritmu i stremi u nebesa.

Dugme, da fontana proradi, pritisnuo je Jovan Beč, gradonačelnik Smedereva, na radost okupljenih, među kojima je bilo najviše dece.

“Sećate se da smo negde u oktobru najavili novi izgled Trga, da ćemo završiti novu fontanu do kraja juna. Drago mi je da smo uspeli da ispunimo dato obećanje. Večerašnje otvaranje nismo najavili, želeli smo da se građani spontano okupe, a oduševljenje dece mogli ste da vidite kada je fontana puštena u rad i to je nešto što me zaista čini srećnim. Sav trud koji smo uložili vratio se kroz samo nekoliko minuta, vidite tu decu, kako su raspoloženi i kako doživljavaju ovo“, kazao je gradonačelnik.

Što se tiče izgleda Trga, on je dodao da počinje da se radi fasada crkve i izrazio nadu da će se sve završiti do kraja ove, eventualno u prvom kvartalu sledeće godine.

„Za rekonstrukciju fasade smo odvojili više od sedam miliona dinara. Ono što nas još očekuje na trgu je rasveta. Videćemo na koji način ćemo to rešiti“, rekao je Beč i podsetio na ostale projekte koji su nedavno urađeni, poput parkirališta ispred Smederevske tvrđave, kao i oni koji se rade,  dečija igrališta kod Dunavskog parka, uređenje šetališta kod Veslačkog kluba, sređivanje sportskih terena… Nada se, kaže, da će na sednici Skupštine grada Smedereva 9. jula biti usvojen rebalans budžeta, kako bi svi ovi projekti bili i realizovani.

Kada je o fontani reč, za nju je, ako je nekom to važno, idejno rešenje izradio je arhitektonski studio Arhi Plus iz Beograda, a izradila ju je Kamenorezačka radnja Bojan Bojović iz Gornjeg Milanovca. Investitor je Grad Smederevo, a ugovorena vrednost radova je bila 9.988.000 bez PDV-a, odnosno 11.997.660 dinara sa PDV-om, kako je objavljeno na sajtu javnih nabavki.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!