Izložba akvarela Suzane Gligić „Dunav u bojama beskonačnog“

SMEDEREVO, 29. jun 2021 – Povodom Dana Dunava, smederevska umetnica Suzana Gigić izložila je svoje akvarele inspirisane Dunavom u pleneru pansiona „Serendipity“.

Suzana Gigić je slikar akvarelista, zvaničnog obrazovanja – diplomirani defektolog optometrista. Živi i radi u Smederevu, a u umetnosti je prisutna više od 20 godina i za sve to vreme, kao i većina umetnika, prošla je kroz razne faze stvaranja i istraživanja, što kroz forme, što kroz materijale. Najviše se zadržala na akvarelu i poslednjih godina stižu i međunarodni uspesi. Mogući trenutni vrhunac uspeha  je otkup slika sa tematikom Dunava od strane zvaničnog državnog muzeja Dunava, u Nemačkoj u gradu Ulmu. Svih osam otkupljenih  slika su sada deo zvanične postavke muzeja Dunava.

„Poetika Smedereva, grada na desnoj obali Dunava, sa intenzivnim zalascima Sunca na jednom od najmarkantnijih šetališta uz reku, koloseci duž drevnog, srednjovekovnog grada, i nebrojeni ljupki pejzaži, inspirišu slikarstvo Suzane Gigić. Njeno umeće vizuelizacije motiva, u sadejstvu sa ekspresijom akvarelnih boja, gipkim potezima četkicom i duboko doživljene vedute grada unose autentičnu svežinu u likovni život savremenog Smedereva. Ona vidi motiv, izdvaja ga i čini se, sa lakoćom transponuje na papir. Ima u toj naizgled laganoj likovnoj igri, itekako veštine i strpljenja, kojima ona uspeva da orkestrira svoju snažnu stvaralačku energiju. Smederevo na Dunavu dobilo je svoje apologetske zapise u akvarelima Suzane Gigić“, napisala je u katalogu izložbe Snežana Cvetković, istoričarka umetnosti, kustos u Muzeju u Smederevu.

Poslednjih godina Suzana Gigić izlaže širom Evrope i sveta, a većinom na zajedničkim izložbama i festivalima akvarela. Njene slike se nalaze u mnogim privatnim kolekcijama u Srbiji ali i u svetu na svim kontinentima.

Od prošle godine ima i svoju liniju nakita, jedinstvenu po tome što minijature akvarela u kombinanaciji sa srebrom, pretvara u nosive asesoare.

Foto: Privatna arhiva

Skorašnji članci

error: Content is protected !!