Restauracija fasade crkve Svetog velikomučenika Georgija

SMEDEREVO,  27. jun 2021 – Dugo najavljivani i pripremani radovi na restauraciji fasade crkve Svetog Georgija na centralnom gradskom trgu u Smederevu nedavno su počeli. Sredstvima grada Smedereva, Crkvene opštine smederevske i donacijama, a pod nadzorom stručnjaka Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, radovi bi, ako sve bude teklo po planu, trebalo da budu okončani do kraja godine.

Za obnovu fasade Hrama Svetog Georgija grad Smederevo je izdvojio 7.370.000 dinara, a još bezmalo toliko, da bi radovi završeni, treba da bude prikupljeno iz sredstva Crkvene opštine smederevske i od donacija.

Crkva je podignuta polovinom XIX veka, započeta 1852. a završena 1854. godine. Hram Svetog Georgija poslednji put je doživeo veću obnovu u periodu od 1990. do 2005, kada je izvršena druga generalna restauracija hrama. Fasade su ponovo malterisane, krov pokriven bakarnim limom i izvršeno čišćenje i konzervacija živopisa. U takvom stanju hram je proslavio 150 godina postojanja.

Srpska pravoslavna crkvena opština Smederevo 2014. godine finansirala je radove na statičkoj sanaciji zvonika crkve Svetog Georgija, na osnovu projekta koji je izradio Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture, i to je, do sadašnje restauracije fasade, bio poslednji veći zahvat na prezervaciji ovog vrednog zdanja.

 

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!