Cene porasle za 3,6 posto za godinu dana – i nastavljaju da rastu

26. jun 2021 – Cene na malo u Srbiji ovoga maja su, u odnosu na isti mesec prošle godine, povećane za 3,6 odsto, a u poređenju sa decembrom 2020. godine za 3,2 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Ono što je najviše doprinelo rastu ukupnih cena je poskupljenje hrane i bezalkoholnih pića. I u ovome Srbija nije usamljena. Možda to građani u državama ove veličine i ekonomske snage ponajviše osećaju, imajući u vidu da je  prosečna kupovna moć takva da je za prosečan prihod domaćinstva moguće kupiti uglavnom osnovne životne namirnice. Otud i posebna osetljivost na rast cena hrane.

Izvor: Republički zavod za statistiku

Rastuće cene hrane u svetu već su mesecima centralna vest svih medija, jer izazivaju opravdanu zabrinutost javnosti. Prema istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda, najnoviji podaci sada pokazuju globalnu umerenost u odnosu na promene koje bi mogle doći narednih meseci.

„Ako i kada cene ponovo porastu, verovatno će se procenat poskupljenja hrane ipak značajno razlikovati između različitih država. Zbog više različitih faktora, verovatno je da će efekat najviše osetiti potrošači na tržištima u razvoju koje se još uvek bore sa posledicama pandemije“, zaključuju stručnjaci MMF, a prenosi portal biznis.rs.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!