Tribina posvećena psihološkim aspektima maligne bolesti

SMEDEREVO, 24. jun 2021 – U okviru naučno-obrazovnog programa, ovog četvrtka, sa početkom u 18 sati u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, biće održana tribina „Psihološki aspekti maligne bolesti“. O ovoj aktuelnoj i osetljivoj temi govoriće dr Tamara Klikovac, klinički psiholog, profesor na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, sa dugogodišnjim radnim iskustvom na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Ulaz na program je slobodan.

Program će obuhvatiti problematiku reakcija na malignu bolest i načina na koju bolest doživljavaju onkološki pacijenti. Pažnja će biti posvećena pitanjima zaštitite mentalnog zdravlja,  unapređenja funkcionisanja obolelih od malignih bolesti, kao i ulozi psihologije u podsticanju osobe na aktivnu borbu i na prevladavanje šoka, distresa ili krize vezanih za pogođenost malignom bolešću. Zainteresovani će moći da čuju koji se zahtevi i izazovi postavljaju u suočavanju sa bolešću i kakav je odnos prema pitanju smisla u procesu lečenja. Iz ugla psihoonkologije biće razmotrene specifičnosti slučajeva u kojima su pacijenti deca.

Dr Tamara Klikovac stekla je bogato profesionalno iskustvo radeći kao psiholog na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Radila je kao psiholog na Odeljenju pedijatrijske onkologije, a bavila se savetodavnim radom, psihološkom podrškom i psihoterapijom  u radu sa mladima i odraslim pacijentima obolelim od maligne bolesti. Završila je i edukaciju iz oblasti sistemske porodične psihoterapije. Autor je stručnih i naučnih radova u kojima obrađuje teme psihološke podrške onkološkim pacijentima, reakcije na malignu bolest, patnje vezane za terminalnu fazu bolesti, smrt i tugovanje.

Foto. NURDOR

Skorašnji članci

error: Content is protected !!