Semafor zagađenja – bez podatka o zagađenju česticama PM10 i P M2,5

SMEDEREVO, 24. jun 2021 – Kada su krajem aprila organizacija Pro.Tok21 i inicijativa Crveni bedževi postavili semafor zagađenja u Smederevu činilo se da je učinjen napredak, ako ni u čemu drugom a ono u obaveštavanju građana kakav je trenutno vazduh u gradu. Semafor je dobijao podatke od merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine, nedaleko odatle. Ali ovo, očigleno, nije potrajalo, na semaforu sada piše što možete da pročitate na fotografiji, a Pro.Tok21 i Crveni bedževi su se juče tim povodom obratili javnosti saopštenjem.

„Neposredan povod zašto se obraćamo javnosti je što se u poslednjim danima, na dostupnim zvaničnim izvorima, ne prikazuju u realnom vremenu rezultati merenja kvaliteta vazduha sa merne stanice ’Smederevo Centar’, tačnije, koncentracije čestica PM10 i PM2,5.

 Poznato je da su upravo povišene koncentracije PM10 i PM2,5 čestica glavni izazivač zagađenog vazduha u Smederevu, koje se godinama unazad svrstava u najzagađeniju, treću kategoriju. Posledice udisanja ovako zagađenog vazduha se ispoljavaju u ozbiljnim poremećajima zdravlja, i akutnim i dugotrajnim, hroničnim. Trenutno pitanje je: šta se to dešava pa je prekinuto merenje zagađenja vazduha i objavljivanje rezultata? Koje su posledice zanemarivanja ili skrivanja ovakvih podataka?

Crveni bedževi su u zajedno sa građanima kupili i postavili LED ekran u centru grada, kako bi emitovali zvanične podatke sa stanice ’Smederevo Centar’. Na žalost, podaci koji se trenutno prikazuju na Semaforu zagađenja nisu potpuni ni validni jer NE OBUHVATAJU rezultate merenja PM10 i PM2,5 čestica sa navedene merne stanice, to jest – ovi podaci odjednom su nedostupni!

S obzirom da je Agencija za zaštitu životne sredine po Zakonu obavezna da vrši monitoring kvaliteta vazduha i o rezultatima merenja obaveštava širu javnost, objavljivanjem podataka na svojoj veb stranici, hitno smo tražili objašnjenje i odgovore na pitanja da li se u mernoj stanici ’Smederevo Centar’ vrši merenje koncentracije PM čestica 10 i 2,5, i ako se vrši, zašto se ne objavljuju rezultati?

Zahtevamo što hitnije rešenje problema i prikaz merenja zagađenja vazduha PM česticama u centru Smedereva. Sve drugo predstavlja lažno informisanje, obmanu građana i pokazuje nebrigu o životnoj sredini i zdravlju stanovništva.

Na Semaforu zagađenja koji su građani postavili će, do adekvatnog rešenja ove situacije, biti označeno da je vazduh koji udišu Smederevci nepoznatog indeksa kvaliteta jer podaci nisu potpuni“, navodi se u saopštenju.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!