Site icon podunavlje.info

Ministarka Zorana Mihajlović u Smederevu i Smederevskoj Palanci

SMEDEREVO/SMEDEREVSKA PALANKA, 23. jun 2021 – Potpredsednica Vlade  i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović obišla je danas, sa direktorkom „Elektromreže Srbije“ (EMS) Jelenom Matejić i načelnicom Podunavskog okruga Jasnom Avramović, rekonstruisanu trafo-stanicu Smederevo 3, a potom je bila i u Smederevskoj Palanci, gde je gde je sa rukovodstvom opštine razgovarala o realizaciji projekata u energetskom sektoru, energetskoj efikasnosti i povećanju kapaciteta elektroenergetske mreže.

Mihajlović je U Smederevu poručila da se Srbija razvija i da u ovoj godini ima priliv stranih investicija u iznosu od 1,4 milijarde evra, što je za gotovo 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine, koju je obeležila pandemija koronavirusa.

Kako je naglasila, da bismo imali nove investicije, otvarali nova radna mesta i razvijali se, neophodno je da infrastruktura, kako putna, tako i energetska, bude najbolja moguća.

Čeka nas novi investicioni ciklus, koji je samo u EMS-u, najboljoj kompaniji u energetskom sektoru, vredan 770 miliona evra, što je deo novog investicionog paketa koji započinjemo ove godine, rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je predočila da su usvojeni novi zakoni koji su osnova za investiranje u nove kapacitete, distributivnu mrežu i energetsku infrastrukturu, bez koje nema privrednog razvoja.

Učinićemo sve da i ostala preduzeća budu još efikasnija i profitabilnija i da nemamo zastoj, jer je to preduslov razvoja, poručila je Mihajlović, pri čemu je ukazala i na veliki značaj povezivanja sa regionom.

Potpredsednica Vlade je ukazala i na to da je Transbalkanski koridor jedan od najvažnijih koridora i nezaobilazna ruta u energetskom saobraćaju, istakavši da su jednako važni i gasni koridori.

Uspeli smo da otvorimo još jedan gasovod i diverzifikujemo naše rute, a važno je da diverzifikujemo i dobavljače, rekla je ona i dodala da izgradnja gasovoda Niš–Dimitrovgrad mora početi na jesen, a da se dodatno radi projektno-tehnička dokumentacija za povezivanje Srbije sa Rumunijom i Republikom Srpskom.

Tom prilikom, Mihajlović je najavila i da će u petak, 25. juna, u Kraljevu biti potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama o zameni stolarije, odnosno povećanju energetske efikasnosti.

Ona je ponovila da je nakon toga nastavak procedure u nadležnosti lokalnih samouprava, koje raspisuju dva javna poziva – za kompanije i građane.

Smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo bi da bude nacionalni cilj, zbog toga će ovaj projekat trajati i naredne godine i ukupno će nam biti potrebno između 400 i 500 miliona evra, precizirala je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je istakla ključnu ulogu domaćinstava, odnosno pojedinaca u ovom procesu, s obzirom na činjenicu da je prosečna potrošnja energije za 40 odsto veća u odnosu na EU.

Prema njenim rečima, za mesec dana će biti završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.

Matejić je rekla da je EMS do sada realizovao investicije u vrednosti od 330 miliona evra i da je za naredni desetogodišnji period planirano da se taj iznos udvostruči.

Prema njenim rečima, samo u ovoj godini izgrađena je nova trafo-stanica Bistrica, završavaju se radovi u Srbobranu, gradi se Transbalkanski koridor i rekonstruišu brojne trafo-stanice i dalekovodi.

Prepoznali smo sve rizike pandemije koronavirusa, uspešno na njih odgovorili i nastavili da radimo i gradimo i tako doprinosimo kontinuitetu razvoja koji je zacrtala naša država, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je danas posetila i Smederevsku Palanku, gde je sa rukovodstvom opštine razgovarala o realizaciji projekata u energetskom sektoru, energetskoj efikasnosti i povećanju kapaciteta elektroenergetske mreže.

Imamo sve što je potrebno, u procesu smo realizacije velikih projekata. Postoji potreba za izgradnjom još jedne trafo-stanice. Očekujemo da u ovaj kraj dolaze i novi investitori, rekla je ona.

Mihajlović je dodala da su zelena energija i ulaganja u obnovljive izvore energije prioritet i da je vrednost investicija u energetici, bez rudarstva, 11 milijardi evra.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen naveo je da je ta opština na konkursu za energetsku efikasnost dobila sredstva u iznosu od 10 miliona dinara.

Zajedno sa Ministarstvom radićemo na tome da građanima Smederevske Palanke pomognemo da unaprede energetsku efikasnost svojih domova, da smanje troškove i utiču na zdraviju životnu sredinu, poručio je Vučen.

Informacija i foto: Zvanična internet prezentacija Vlade Srbije, srbija.gov.rs

 

Exit mobile version