Uručenjem nagrada i priznanja završeni trideset osmi „Nušićevi dani“

SMEDEREVO,  20. jun 2021 – „Nušićevi dani“ okončani su večeras, po tradiciji, uručenjem Nušićeve nagrada za životno delo glumcu komičaru i proglašenjem najboljih predstava po izboru žirija i publike i najuspešnijeg glumačkog ostvarenja.

Petru Božoviću uručena je nagrada za životno delo, Nušićevu nagradu za najbolјu predstavu u celini, na osnovu odluke stručnog žirija, dobila  je predstava „Ožalošćena porodica“ Narodnog pozorišta iz Subotice. Kao po običaju, žiri i publika su se razišli u oceni, pa je tako po oceni publike najbolja predstava „Divlјe meso“  Beogradskog dramskog pozorišta.

Beogradsko dramsko se iz Smedereva vraća sa još jednim priznanjem – Nagrada  „Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu pripala je Aleksandru Vučkoviću, za ulpgu u predstavi „ Divlјe meso“.

– Drago Smederevo, više bih voleo da sam prisutan u tebi, nego da te imam samo u srcu,  ali to je već zasluga drugih, onih koji ne shvataju da je ovo poslednja i velika srpska prestonica, ne samo deo velikog carstva, već deo kulturnog nasleđa, i veliki branič duhovnih vrednosti koje su nas održale u vreme dok su druge kontinente i narode tek pronalazili – kazao je, između ostalog, u besedi nakon dodele nagrade Petar Božović.

Publika je na ovogodišnjim Nušićevim danima, u takmičarskom delu, bila u prilici da pogleda “Divlje meso” Beogradskog dramskog pozorišta, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića,“Ožaloščenu porodicu”, po motivima istoimene komedije Branislava Nušića, u režiji Andreja Boka i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, “Za sada je sve ok”, Kruševačkog pozorišta, u režiji Snežane Trišić, “Pokondirenu tikvu” u režiji Đurđe Tešić i izvođenju Narodnog pozorišta “Sterija”, kao i “Pučinu”, po tekstu Branislava Nušića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Egona Savina.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!