Agencija za bezbednost saobraćaja: Svakog drugog dana pogine pešak

20. jun 2021 – Agencija za bezbednost saobraćaja protekle nedelje objavila je upozorenje jer po neveseloj statistici koju vode skoro svakog drugog dana u Srbiji gine jedan pešak. Po studijama iz ranijih godina, pošto prošla zbog pandemije i posledično manjeg obima saobraćaja ne može da bude referentna, u proseku godišnje u Srbiji pogine oko 150 i biva povređeno oko 2.900 pešaka. Nažalost, ove se sve vratilo na staro, pa je tako u prvom kvartalu 2021. godine u Srbiji poginulo 40 vozača i čak 38 pešaka.

Najveći broj pešaka, više od 95%, nastrada u naselјima. Međutim, u poređenju sa saobraćajnicama u naselјima, zbog većih brzina kretanja vozila van naselјa, posledice saobraćajnih nezgoda su značajno veće. Veći broj pešaka pogine van raskrsnica (85%), nego u raskrsnicama (15%).

Kada se posmatraju grupe uticajnih faktora koji uzrokuju saobraćajne nezgode sa poginulim i povređenim pešacima, koje su evidentirane od strane policijskih službenika koji vrše uviđaje, može se uočiti da je preduzimanje nepromišlјenih radnji od strane vozača najčešće prepoznata grupa uticajnih faktora, a najčešće je to neprilagođena brzina uslovima saobraćaja i stanju puta. Nakon preduzimanja nepromišlјenih radnji od strane vozača, kao najčešće evidentirana grupa uticajnih faktora koji uzrokuju saobraćajne nezgode sa poginulim i povređenim licima jesu propusti pešaka – neoprezno stupanje na kolovoz pešaka, a da se prethodno nije uverio da to može bezbedno da učini, ali i, ovo je istovremeno i zanimljivo i jezivo, uticaj tamne odeće pešaka na nastanak saobraćajne nezgode. Pored te dve grupe uticajnih faktora posebno se izdvaja i pogrešno izvođenje radnji u saobraćaju od strane vozača, propust vozača koji se odnosi na nepravilno sagledavanje saobraćajne situacije. U više od 10% nesreća sa učešćem pešaka je alkohol evidentiran kao uticajni faktor nastanka saobraćajne nezgode.

Evo još nekih podataka iz ove crne statistike:

  • Skoro polovina poginulih pešaka (47%) smrtno strada na licu mesta nastanka saobraćajne nezgode
  • Dve trećine poginulih pešaka (63%) su muškog pola
  • Lica starija od 65 godina, pri istim ili sličnim sudarima zadobijaju teže telesne posledice i imaju veću verovatnoću da zadobiju smrtne posledice u saobraćajnim nezgodama nego što je to slučaj sa mlađim pešacima
  • Od ukupnog broja nastradalih lica starijih od 65 godina, 45% su poginuli pešaci i oko 33% su povređeni pešaci
  • Najviše saobraćajnih nezgoda sa poginulim pešacima se dogodi subotom, a sa povređenim pešacima petkom
  • Pešaci najviše smrtno stradaju u vreme “prvog mraka“ i u vreme sumraka
  • Najviše saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim pešacima se u toku dana dogodi u toku 17 i 18 časa.

Podaci i grafici: Agencija za bezbednost saobraćaja

Skorašnji članci

error: Content is protected !!