Predstava „Divlje meso“ na otvaranju ovogodišnjih Nušićevih dana

SMEDEREVO,  15. jun 2021 – Predstava “Divlje Meso”, u izvođenju ansambla Beogradskog dramskog pozorišta i u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, danas svečano otvara 38. “Nušićeve dane” u Smederevu. Festivalski deo manifestacije traje od 15. do 20. juna.

U čast srpskog knjiženika i komediografa, začetnika retorike u Srbiji, novinara i diplomate, Branislava Nušića, u Smederevu se još od 1984. godine održava pozorišni festival “Nušićevi dani”. U ovom gradu, čuveni pozorišni stvaralac je proveo veliki deo svog detinjstva i mladosti. I ove godine se grad Smederevo 38. put za redom, kroz izvođenje pozorišnih predstava i okupljanje zaljubljenika u pozorište, s posebnom pažnjom priseća Branislava Nušića i njegovog doprinosa srpskoj kulturi i kulturnom stvaralaštvu. Pozorišna manifestacija “Nušićevi dani” okuplja sve generacije i podstiče interakciju u kulturi kroz organizovanje tribina i specijalizovanih dečijih programa.

Festivalski program počinje svečanim otvareajem festivala u utorak, 15. juna, na Platou ispred Centra za kulturu Smederevo u 19,15, tradicionalnim polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću, nakon čega će u Galeriji Centra za kulturu biti otvorena izložba “Sva lica diplomate Branislava Nušića”. 38. izdanje pozorišnog festivala “Nušićevi dani” biće obeleženo izvođenjem predstave “Divlje meso” u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, koja počinje od 20 časova u Velikoj Dvorani.

“Ožaloščena porodica”, po motivima istoimene komedije Branislava Nušića, u režiji Andreja Boka i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, na repertoaru je 16. juna, dok će 17. juna posetioci festivala imati priliku da pogledaju izvođenje predstave “Za sada je sve ok”, Kruševačkog pozorišta, čiju režiju potpisuje Snežana Trišić. U petak, 18. juna posetioce očekuje “Pokondirena tikva” u režiji Đurđe Tešić, koju izvodi Narodno pozorište “Sterija”. Predstava “Pučina”, po tekstu Branislava Nušića, u režiji Egona Savina, je u subotu 19. juna. Sve predstave u okviru festivala su u terminu od 20 časova i igraju se u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo.

Poslednjeg festivalskog dana, 20. juna, će biti dodeljene tradicionalne nagrade: Nušićeva nagrada za životno delo glumcu-komičaru, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu odluke žirija, Nušićeva nagrada za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike, Nagrada “Milosav Buca Mirković” za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu.

Skorašnji članci