Site icon podunavlje.info

Počeli trideset osmi po redu Nušićevi dani u Smederevu

SMEDEREVO,  15. jun 2021 –Nušićevi dani su, po tradiciji, počeli polaganjem venaca na spomenik najčuvenijem srpskom komediografu. Učinili su to predstavnici Grada Smedereva, Centra za kulturu, Kola srpskih sestara, učenici Osnovne škole „Branislav Nušić“ i sestra Bratislava Petkovića, nedavno preminulog selektora ovog festivala.

U Galeriji Centra za kulturu otvorena je specijalno za ovu priliku, u saradnji sa Nušićevom fondacijom, izložba “Sva lica diplomate Branislava Nušića”, a 38. izdanje pozorišnog festivala “Nušićevi dani” obeležilo je izvođenje predstave Beogradskog dramskog pozorišta “Divlje meso” u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića.

Predstavi je prethodio skromni čin svečanog otvaranja, na kome je o Nušiću, ali i Bratislavu Braci Petkoviću, govorio Miodrag Mija Ilić, Petkovićev dugogodišnji prijatelj, dramski pisac, publicista i novinar. Ovaj reditelj po obrazovanju, dramski pisac po opredeljenju, u jednom mandatu i ministar kulture, bio je iosnivač i vlasnik jedinog muzeja starih automobila u nas… I do smrti selektor Nušićevih dana.

– Napisao je Braca sedam drama, uglavnom komediografskog karaktera, ja sam ih grubo svrstao u dve vrste: o velikim ljudima i o malim ljudima. Izgubili smo jednog velikog i zanimljivog čoveka, umetnika koji nije imao velike literarne pretenzije. Ne. On je pre svega bio reditelj koji je video te svoje predstave – podsetio je na Petkovića i njegovo delo Ilić.

Zvanično je ovogodišnje Nušićeve dane, pod ponovo prepunom Velikom salom Centra za kulturu, otvorila Maja Ćirković, članica Gradskog veća Smedereva, zadužena za resor kulture, turizma i informisanja.

– Šta je nama, njegovim Smederevcima, ostavio naš Ben Akiba? Ovekovečio je i gospođu ministarku, inače našu sugrađanku, koju danas igraju u pozorištima Srbije, ali i evropskih zemalja.  Ovekovečio je i naš grad u autobiografiji, a ostavio nam pravo da se dičimo i za naš grad specifičnim prepoznatljivim smederevskim humorom, koji je zadojio njega, kao što i on i dan-danas inspiriše nas. Ostavio nam je i obavezu da ga se sećamo, da mu na ovaj način svake godine podižemo spomenik – kazala je, između ostalog, Maja Ćirković, proglašavajući 38. Nušićeve dane otvorenim.

Exit mobile version