Počeo pretfestivalski program Nušićevih dana – sutra svečano otvaranje

SMEDEREVO, 14. jun 2021 – Pretfestivalski program Nušićevih dana počeo je juče predstavom za decu „Kli i Klak“ u izvođenju Čiča Mičinog pozorišta iz Beograda, prema tekstu i u režiji Mateje Popovića. U večernjem terminu, izvedena je predstava Okret teatra „Autobiografija“ po delu Branislava Nušića. Drugi dan pretfestivalskog programa, donosi još jednu predstavu za decu – „Čudotvorno kresivo“ u izvođenju Malog pozorišta Duško Radović. Tekst je, prema motivima bajke „Kresivo“ Hansa Kristijana Andersena napisala Jelena Popović, predstavu je režirao Goran Balančević, a dizajn lutki, scena i kostima potpisuje Boris Čakširan.

Izvođenje predstave počinje u podne. „Čudotvorno kresivo“, prema rečima Gorana Balančevića, pokazuje da se  da se stvarno bogatstvo sporo stiče, prava ljubav iskreno zaslužuje, a vlasti teži samo ako ona za cilj ima dobra dela. Biće organizovan prenos on lajn preko posebnog linka za decu sa posebnim potrebama u Ustanovi “Sunce”.

Goran Balančević i Boris Čakširan vodiće zajedničku radionicu „Kako se pravi scenska magija?“ u okviru nje deci i mladima bili bi kroz objašnjenja približeni procesi pravljenja scenskih lutaka, kostima, kao i scenografskih elemenata. Radionica je namenjena uzrastu 4+, a takođe će biti organizovan on lajn prenos za decu sa posebnim potrebama u pomenutoj ustanovi.

Od 20 sati, glumci pozorišta „Dragoljub Milosavljević Gula“ iz Petrovca na Mlavi nastupiće sa predstavom „Ne očajavajte nikad“ koju je prema delu Branislava Nušića režirao Miloš Jagodić. U priči o renterijeru koji se iz ljubavi oženio ženom kojoj je izdavao stan, u trenutku kada su oboje verovali da je njen muž poginuo u ratu, Nušić je koristio melodramska sredstva u čisto komediografske svrhe.

Program svečanog otvaranja festivala, koji će biti ovog utorka, obuhvatiće tradicionalno polaganje venaca na spomenik Branislavu Nušiću, otvaranje izložbe „Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića“ koja će biti realizovana u saradnji sa Nušić fondacijom, a posle zvaničnog otvaranja festivala, koje će početi u 20 sati, biće izvedena prva od predstava, koju će publika moći da prati u okviru festivalskog programa.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!