Knjiga Miroslava P. Lazića o eksploziji 5. juna 1941. 80 godina posle

SMEDEREVO, 12. jun 2021 – Prošle subote obeleženo je 80 godina od eksplozije municije 5. juna 1941. godine. Tada je otvorena i izložba u Muzeju u Smederevu posvećena tom, najtragičnijem događaju u istoriji Smedereva, a najavljena je i knjiga koju je sa tom temom, posle dužeg istraživanja, napisao Miroslav P. Lazić, viši kustos istoričar. Ovog petka je knjiga predstavljena javnosti.

Osim autora, na promociji su bili i Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu i Dr Zoran Janjetović, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije, recezent Lazićeve knjige.

– S obzirom da se ove godine obeležava 80 godina od eksplozije, naša ustanova je u potpunosti stala iza projekta kolege Miroslava Lazića, koji se ovom temom bavio otkako je počeo da radi u Muzeju u Smederevu. Njegova interesovanja vodila su ka temeljnim proučavanjima, kako onoga što je do sada publikovano o ovoj temi, tako i o dokumenata i muzeološke građe koja nije bila dostupna prethodnim generacijama istraživača. Ponosni smo na ovaj projekat, jer on daje do sada najcelovitiji pogled na ovu, najveću tragediju u istoriji Smedereva  – kazala je Tatjana Gačpar, direktorka Muzeja u Smederevu.

– Kad sam dobio molbu da recenziram rukopis ove knjige bio sam zatečen kratkim rokom koji sam imao da to učinim. Na moje veliko zadovoljstvo, pokazalo se da na ovom rukopisu nema šta da se dira, tako da sam uživao u njegovom čitanju. Reč je o izvornom naučnom radu za koji smo sigurni da će decenijama ostati relevantno, a možda i najrelevantnije štivo o samom događaju i svemu što je pre i posle bilo vezano za njega, dobro istraženom radu u kome je autor ne samo sakupio sva do sada dostupna znanja o eksploziji u Smederevskoj tvrđavi, nego ih i kritički razmotrio, po potrebi međusobno sučelio, uporedio i očistio od naslaga ideologija, političkih interesa i pogrešnih percepcija – rekao je Dr Zoran Janjetović, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije, recezent Lazićeve knjige.

– U trenutnim okolnostima, kada smo preplavljeni informacijama, ali ne i činjenicama, kada dominira diskurs pojednostavljenih, pa i zapaljivih narativa u medijima, i kada neki imaju već oformljeno mišljenje, uglavnom zasnovano na emocijama, ne na faktografiji, teško je ne izazvati povišeni pritisak. Tada imamo tok šou devate u kojima pobeđuje najglasniji. Neka ranija saznanja o događaju koji je tema ove knjige nisu korespondirala sa željom šireg građanstva, naročito u Smederevu. Zbog toga iznenađuje da ova tragedija nije ranije pobuđivala i veću pažnju, ne samo istoričara u Smederevu. Tokom rada, susretao sam se dosta uvreženim mišljenjima i senzacionalizmom koga je danas zaista previše, s paušalnostima, ali i revizionizmom u istoriografiji. Ne bi trebalo da idemo manjeg otpora, da podležemo usaglašavanju sa baš svakim stavom ili sa dnevnoplotičkom instrumentalizacijom ove zaista velike tragedije – objasnio je s kojim iskušenjima se suočavao radeći na knjizi Miroslav Lazić.

Jedno je sigurno, knjiga „Eksplozija u Smederevu 5. juna 1941. 80 godina posle“ ostaje kao sveobuhvatno delo, kojim će se sigurno koristiti istoričari koji dolaze, baš kao što se Lazić zahvalio onima čija je istraživanja o ovom događaju i Drugom svetskom ratu u Smederevu uopšte nastavio – istoričarima, publicistima, svedocima i autorima, Milanu Vuletiću, Milosavu Čoloviću, Miloradu Milanoviću, Miroslavu Stankoviću, Nebojši Jovanoviću, proti Miloševiću, Slavku Domazetu, Aranđelu Stefanoviću…

Skorašnji članci

error: Content is protected !!