Site icon podunavlje.info

U Kolarima održana manifestacija “Dani polja strnih žita” 

SMEDEREVO, 11. jun 2021 – Na oglednom polju Poljoprivredne savetodavne stručne službe Smederevo u Kolarima organizovana je manifestacija ”Dani polja strnih žita”.

“Manifestacija je u našem redovnom programu i ovom prilikom predstavljene su nove, stare sorte, primena agrotehnike u određenim biljnim vrstama, kao što je ove godine za ozima strna žita, što inače radimo već decenijama u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Smederevo”, izjavio je za Podunavlje.info Goran Pavlović, direktor.

On je naglasio da, zahvaljujući poboljšanoj epidemiološkoj situaciji, možemo da se vratimo starom načinu kontakta sa poljoprivrednim proizvođačima, za razliku od prethodne godine kada se intenzivno radilo putem elektronskih sredstava, opreme i medija.

“Daleko efektniji i kvalitetniji rad sa poljoprivrednim proizvođačima je kada se odvija na oglednom polju ili konkretno na poljoprivrednom gazdinstvu, na njihovim parcelama, kada su u pitanju savetodavni poslovi naše stručne službe.”

Goran Pavlović, direktor PSSS

Pavlović je istakao da je sada predstavljeno 19 sorti ozimih strnih žita, što pšenice, ječma, ovsa…

“Od četiri kuće koje se bave proizvodnjom semena, imali smo priliku da se upoznamo sa sortama iz njihove palete proizvoda. Prikazana je i primena agrotehnike, kada je u pitanju količina semena, vreme setve, način obrade zemljišta, način đubrenja, zaštite od korova i bolesti, što je u poslednje vreme veoma bitno i koju su naši proizvođači uvrstili kao obaveznu agrotehničku operaciju, što pre dvadesetak godina nije bio slučaj”, objašnjava Pavlović, podsećajući da smo prošle godine imali dobar rod i strnih žita i najvažnije ratarske kulture – kukuruza.

“Nije u pitanju samo rekordan rod, nego i rekordna cena, što se odavno nije desilo. Cena kukuruza od 27-28 dinara je nešto neverovatno. Postavlja se pitanje da li su proizvođači prodali svoj kukuruz jesenas po nižoj ceni, ili su imali smeštajne kapacitete i sačekali ovu izuzetnu cenu”, rekao je Pavlović i podsetio da Ministarstvo poljoprivrede podržava izgradnju objekata za čuvanje zrnastih proizvoda i da postoje I drugi podsticaji koji mogu da omoguće poljoprivrednicima da svoj rad efektnije valorizuju.

Dani polja strnih žita u Kolarima su održani uz poštovanje epidemioloških mera, u prisustvu četrdesetak poljoprivrednih proizvođača i saradnika Poljoprivredne savetodavne stručne službe Smederevo.

Foto: PSSS i podunavlje.info

 

Exit mobile version