Grad donirao novo sanitetsko vozilo Domu zdravlja Smederevo

SMEDEREVO, 8. jun 2021 – Gradomačelnik Smedereva Jovan Beč uručio je danas dr Olgici Obradović, direktorki Doma zdravlja Smederevo, ključeve novog sanitetskog vozila.

„Kupili smo novo sanitetsko vozilo u vrednosti od oko pet miliona dinara, ulažemo u zdravstveni sistem i kada su u pitanju plate naših lekara i medicinskog osoblja. Grad Smederevo je odvojio 56 miliona dinara za ove namene, a u planu je da radimo i deo krova Doma zdravlja. Sredili smo niz ambulanti koje se nalaze u seoskim sredinama i za nas je zdravstveni sistem izuzetno bitan, to su naši heroji, svi lekari i medicinsko osoblje sa kojima smo prošli pandemiju i nastavićemo da ulažemo u zdravstveni sistem“, izjavio je gradonačelnik Smedereva.

On je ovom prilikom pozvao sve građane koji to još nisu učinili da se vakcinišu i zahvalio se svima koji su prepoznali značaj vakcinacije, podsetivši da polako izlazimo iz pandemije i da je već nekoliko dana broj zaraženih jednocifren. Beč je, odgovarajući na novinarsko pitanje, najavio skoro izmeštanje Zubne ambulante sa sadašnje lokacije u centru grada.

Direktorka Doma zdravlja se zahvalila Gradskoj upravi Smederevo na novom, moderno opremljenom sanitetskom vozilu, za koje je rekla da je neophodno, prvenstveno, za građane Smedereva.

„Najviše obraćamo pažnju na bezbednost naših pacijenata i našeg osoblja, zato što imamo mnogo transporta, tako da nam ovo vozilo izuzetno znači, a to i zahtevaju svi standardi medicinske zaštite“, rekla je dr Olgica Obradović.

Ona se osvrnula na kovid ambulantu i rekla da je prosek pregleda bio 84, što je, po njenim rečima oko 50 odsto manje u odnosu na prethodni period, a prosek novoobolelih je bio oko tri pacijenta. Juče, kao i svakog ponedeljka, bilo ih je najviše, šest novoinficiranih.

„Iako smo zadovoljni brojkama, to ne znači da je epidemija prošla. Imunizacija je na odličnom nivou, blizu 60.000 naših sugrađana je primilo prvu ili drugu dozu vakcine, obe doze je primilo oko 27.000 naših sugrađana. Bez prethodne najave i dalje mogu svi da dođu da prime vakcinu, trenutno imamo tri vrste vakcina, kinesku, Fajzer i Astrazeneku, a što se tiče ruske, za sada imamo predviđene količine za revakcinu“, istakla je direktorka Doma zdravlja Smederevo i izrazila očekivanje da će uskoro početi i distribucija iz našeg instituta Torlak.

Inače, poslednje novo sanitetsko vozilo, po rečima šefa voznog parka u Domu zdravlja Smederevo, nabavljeno je 2018. godine, a potrebe ove zdravstvene ustanove su od 150 do 180 transporta na mesečnom nivou. Starost vozila Doma zdravlja, po njegovim rečima, u proseku je oko 15 godina.

Skorašnji članci