Site icon podunavlje.info

Novi serijal: Putokazi – do Smedereva i u Smederevu

SMEDEREVO, 6. jun 2021 – Narednih meseci, tokom leta, pa i jeseni, na ovom portalu ćete jednom nedeljno, baš nedeljom, biti u prilici da, ako vas zanima, pratite novi serijal tekstova namenjen podjednako onima koji nikada nisu bili u Smederevu, kao i onima koji bi ponovo da ovde dođu, a biće tu, nadamo se, ponešto zanimljivo i Smederevcima da pročitaju.

Ovaj projekat planiran je u vreme kada je bilo maltene izvesno da ove godine, zbog poznatih okolnosti sa pandemijom, neće biti klasičnih letovanja, makar ne onakvih kakva znamo – ka bližim i daljim destinacijama, turističkim centrima, moru, inostranstvu… Ispostavilo se da se situacija popravila, biće letovanja. Da – ali ne onakvih i onoliko, uz brojna ograničenja, razna pa i ona materijalna, mnogima će ostati alternativa da obiđu mesta u Srbiji. E, tu na scenu stupa Smederevo i ovaj serijal, kao prilika da se potencijalnim gostima ponudi da se na ovom mestu, kroz, nadamo se, dovoljno atraktivan sadržaj, upoznaju sa onim što Smederevo može da im pruži. Zbog toga i ovo „Putokazi“ u nazivu projekta, što unekoliko određuje teme i upućuje na sadržinu. Naime, Smederevo kao retko koji grad ima čime da se podiči, istorijskim, kulturnim i po drugim osnovama značajnim objektima lokacijama. Osim onih opštepoznatih, kao što su Tvrđava ili Vila Obrenovića, a i njima će biti posvećeni sadržaji, biće predstavlјeni i oni manje znani, spomeničkog i sakralnog karaktera, kao i narodnog graditelјstva u samom gradu i okolini Smedereva. I još štošta drugo, ali strpljenja…

Do Smedereva se može stići na više načina. Drumom iz pravca jugoistoka auto-putem E-75, isto i severozapada, iz pravca Beograda, a tu vam je na raspolaganju i stari put od Beograda preko Grocke. Smederevo ima trostruku vezu s auto-putem; preko izlaza kod Vodnja, Ralje i Kolara. Sa severa, drumom dolazi se preko mosta na Dunavu, poslednjeg prelaza preko ove reke, kada se prođe Beograd, sve do Đerdapa. Autobusom iz tog pravca na raspolaganju vam je mnoštvo polazaka, čiji raspored možete da vidite ovde.

Pravac prema Požarevcu, iz koga jedino možete vozom doći u Smederevo, istovremeno je i veza sa gradovima na Dunavu nizvodno od ušća Velike Morave (Veliko Gradište, Golubac) i sa područjem Đerdapa.

Smederevo se nalazi i na međunarodnoj Dunavskoj biciklističkoj ruti Euro Velo 6, na trasi koja vodi od Atlantika sve do Crnog mora. Na internet stranici The Danube Regional Development Project mogu se pronaći detaljne informacije o Dunavskoj biciklističkoj ruti, a u sekciji 5 opis dela rute,

Na kraju, za one sklone avanturi, tu je i koridor 7 – Dunav, na kome, nažalost, još nema komercijalnog putničkog prevoza do Smedereva, ali tu su uvek alternativni način. Pored Smedereva Dunav protiče u dužini od 25 kilometara, od Orešca na 1.124 do ušća Morave na 1.103 kilometru Dunava.  Ova reka pored Smedereva teče pravcem zapad-istok, od Orešca do Kuliča,sa širinom korita od 800 do 1.300 metara. Kod Smederevske tvrđave je rečnim ostrvima razdvojen u tri kraka od kojih je desni najširi i najdublji.

Projekat „Putokazi – do Smedereva i u Smederevu“ sufinansiran je iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Exit mobile version