Da li su i vrapci ugrožena vrsta? Broj im se smanjio za 63 posto!

6. jun 2021 – Panevropski monitoring čestih vrsta ptica je započet 2002. godine. Cilj mu je da dugoročnim praćenjem stanja populacija ptica ukaže na promene. Ovaj program u Srbiji je tek u povoju i sprovodi se kao pilot projekat, ove godine istraživanje se vrši na 30 lokacija, objavilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Videćemo koji će rezultati biti kod nas, ali oni koji su objavljeni na nivou Evrope su uznemirujući; od početka praćenja populacija domaćih vrabaca se smanjila za 63 posto, a trend opadanja brojnosti će se nastaviti i u narednih deset godina.

Šta su uzroci tome? Naravno da je na prvom mestu čovek i njegovo činjenje i nečinjenje. Domaći vrabac, Passer domesticus, ugrožen je smanjenjem broja potencijalnih staništa.  Naime, zgrade i kuće, kako na selu tako i u gradu, sve ređe imaju strehe, koje su vrapcima neophodne za pravljenje gnezda.

Čovek se potrudio da im uskrati i njihova skloništa od ptica grabljivica; manje je žbunja po gradovima u kojima bi mogli da se sakriju, a i tamo gde ih ima van sezone ih okrešu do te mere da ne mogu da posluže ovoj svrsi.

Verovali ili ne, i vrapci se, pored čoveka, nezdravo hrane. Umesto raznih semenki, zrna žitarica i sličnog, u interakciji s ljudima prešli su na hleb i peciva, njihove mrvice. U nedostatku zrnevlja, pogotovo zimi, prinuđeni su to da jedu, što vrlo nepovoljno utiče na njihov metabolizam zbog raznih aditiva, kvasaca i soli. Što valja golubovima ne znači da je dobro i vrapcima.

Na kraju, ne i najmanje važno, tu je i zagađenje. Ako ljudi poboljevaju od nezdravog vazduha koji udišu šta je ostalo za plućašca ove majušne živuljke. A tu je i zagađenje zemljišta, vode…

Sve pobrojano im skraćuje vek, pa i reproduktivnu sposobnost. I, naravno, posledica je dramatično smanjenje broja jedinki. Kažu da bi kada bi pčele izumrle sveukupnom čovečanstvu ostalo još najviše četiri godine života. Vrapci, naravno, nemaju taj uticaj na prirodu i na opstanak čovečanstva, ali to svakako ne znači da treba da dozvolimo da nestanu.

Popis u Srbiji, rekosmo, tek predstoji, ali i prostim okom se vidi da brojke i trendovi, što se tiče vrabaca, na žalost, neće biti bolje nego od evropskog proseka.  Ako ne budu gore…

Foto/ilustracije: pixaby.com  

Skorašnji članci

error: Content is protected !!