Za oko 1.200 neporeskih dažbina godišnje izdvojimo skoro 150 milijardi

4. jun 2021 – Građani i privreda u Srbiji godišnje plate oko 150 milijardi dinara neporeskih nameta – naknada i taksi, od čega su bar 10 milijardi neopravdano naplaćeni iznosi, takozvani parafiskalni nameti, čulo se na predstavljanju kampanje Mesec parafiskala u organizaciji NALED-a, Nacionalne asocijacije za lokalni ekonomski razvoj, koja je juče počela.

U iščekivanju preporuka zainteresovane javnosti, pokretači kampanje podsećaju da su samo na republičkom nivou popisali gotovo 1.200 neporeskih dažbina. Kao ključno rešenje za problem velikog broja nameta i nepredvidivosti uvođenja novih, preporučuje se formiranje javnog registra neporeskih dažbina, čija je preliminarna verzija pripremljena u okviru projekta.

To je slučaj kod svih „energetskih naknada“, kod naknade za unapređenje životne sredine, za unapređenje energetske efikasnosti, za rezerve nafte, u slučajevima kada se za istu uslugu naplaćuje i republička administrativna taksa i lokalna taksa i tako dalje.

Republičke neporeske dažbine propisane su u gotovo 500 zakona i podzakonskih akata, a slično je i na nivou gradova i opština jer su lokalni nameti propisani u više od 400 odluka. Zbog nedosledne primene metodologije za obračun, uočene su značajne razlike u iznosima dažbina između lokalnih samouprava. Analiza lokalnih administrativnih taksi u odabranih 15 lokalnih samouprava pokazala je da za isti zahtev u jednom mestu treba izdvojiti 20 dinara, a u drugom čak 300. Uz to, neretko se dešava da se iste radnje unutar jedne lokalne samouprave naplaćuju različito.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!