Site icon podunavlje.info

Usvojen završni račun za 2020, zamenjene dve članice Gradskog veća

SMEDEREVO, 4. jun 2021 – Odbornici smederevske Gradske skupštine usvojili su na današnjoj sednici završni račun budžeta grada Smedereva za prošlu godinu i izveštaj o obavljenoj reviziji ovog dokumenta.

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč najavio je da će ubrzo biti i rebalans budžeta, a kazao je i da je, kako sada stvari stoje, njegovo punjenje na nivou od oko 8 posto mesečno, što bi trebalo da garantuje zadovoljavajući nivo u gradskoj kasi uprkos svim problemima koje je donela pandemija.

Odgovarajući na jedan od upita, oko gradnje fontane, Beč je rekao da je kako se sada pokazuje, kada je svojedobno kazao da će Smederevo do kraja juna imati novu fontanu, bio u pravu.

– Prvo smo razmišljali o rekonstrukciji fontane koja je tu bila, ali smo došli do zaključka da bi, shodno finansijskim sredstvima koja su za to bila potrebna, to bio poprilično skup projekat. Pitao sam se, kao i vi, da li nam je to najveći prioritet, ali mnogi građani koje primam četvrtkom su baš o tome govorili, da je to zaštitni znak Smedereva, baš kao i Tvrđava… Rešeno je da joj se vrati stari izgled. Ništa ne može da bude kao što je bilo, ali biće vraćena ta čuvena tri kruga. Sve je to bilo javno, nismo hteli da mi odlučujemo, nego smo pokrenuli anketu i građani su izabrali kako će izgledati – kazao je između ostalog Beč odbornicima, najavljujući i da će do kraja juna početi sređivanje fasade na crkvi Svetog Georgija, kako bi trg dobio svoj pravi, zaslužen izgled.

Drugi projekat, bitan za grad i Smedrevce, kotlarnica na gas na Senjaku, po rečima Beča, takođe je u toku, uskoro će biti raspisan tender, kako bi sve bilo završeno pre početka grejne sezone. Od 12 kotlarnica na mazut, kod 6 ili 7 nije moguća konverzija, iz različitih razloga, pa se zbog toga kao jedino ispravno rešenje nameće izgradnja gradske toplane. Na nju bi bilo povezano devet kotlarnica koje se nalaze u gradu. Ostaju Senjak, koji će biti rešen, kako je navedeno, u toku ove godine, Papazovac i Miloja Đaka. Ova poslednja je predmet projekta za konverziju, koji će takođe biti urađen u narednom periodu.

Kao dopuna dnevnog reda, pred odbornicima se našlo i pitanje razrešenja, odnosno imenovanja dvoje članova Gradskog veća. Marina Tirnanić i Aleksandra Mitić podnele su ostavke iz, kako je navedeno ličnih razloga. Miša Ivković i Maja Ćirković novi su članovi Gradskog veća, izabrani većinom glasova odbornika na predlog gradonačelnika Jovana Beča. Po svemu sudeći, Ivković će preuzeti resore koji je držala Mitićeva, prosvete i populacione politike, a Maja Ćirković one za koje je bila zadužena Tirnanićeva – kulture, turizma i informisanja.

Exit mobile version