Site icon podunavlje.info

UPLS: I parobrod pod zaštitom države potonuo, vidi mu se samo dimnjak

Izvor: udruzenjeladjara.com.3. jun 2021 – Potonuće brodova u Srbiji je tema koja traje i kojoj, kako stvari stoje, nema kraja. Do sada su tonuli brodovi bez adekvatnog nadzora, ostavljeni ćudima reke na milost i nemilost, a sada imamo slučaj potonuća broda od istorijskog i nacionalnog značaja, koji je zvanično pod zaštitom države i koji je, pod tom zaštitom, u bukvalnom smislu, dotakao dno. Reč je o parobrodu „Župa“, „učesniku“ dva svetska rata, kome je ovo treće potonuće u stogodišnjoj plovidbenoj karijeri.

Podsećamo da je 2014. pompezno najavljena rekonstrukcija „Župe“ i “povratak iz penzije”, navodi se u saopštenju Udruženja profesionalnih lađara Srbije.

Parobrod „Župa” proizveden je u Budimpešti, a najpre je „kršten” kao – „Una”. Nosivost mu je bila 127 tona, a brod je bio naoružan sa dva „Škodina” topa kalibra 66 milimetara i tri mitralјeza. Učestvovao je u napadu Austrougarske na Beograd 1915. Prvi put je potonuo posle požara koji ga je zadesio 1919. godine. Obnovlјen je 1920. i prodat jednoj rumunskoj kompaniji u čijem je vlasništvu bio u međuratnom periodu, pod imenom „Cozio”. Sovjetske trupe zaplenile su ga 1944. i koristile kao minolovca. Krajem te godine, po drugi put je potonuo – stradao je na zadatku, udarivši u minu kod Starog Slankamena. Iz Dunava je brod izvađen 1945. nakon čega je obnovlјen i prekomandovan u flotu Jugoslovenskog rečnog brodarstva, dobivši ime „Župa”, pod kojim je i penzionisan, pisala je tada „Politika“.

Brod je nakon pokušaja rekonstrukcije, objašnjavaju iz UPLS-a, došlepan do “Brodotehnike” na reci Savi i tu je početkom godine potonuo. Država je plaćala i, koliko nezvanično saznajemo, i dalje plaća njegovo čuvanje. Do sada nismo pisali o ovom slučaju jer je samo potonuće bilo prikriveno drugim brodovima koji su zaklanjali vidik potonulog parnjaka sa reke Save, kažu iz Udruženja.

Od istorijski značajnih brodova slična situacija je i sa parobrodom „Vojvodina“ koji se nalazi zapušten i zaboravljen u brodogradilištu Kladovo, a koji je takođe pod “zaštitom države”.

Inače, ovo je već šesnaesto potonuće domaćih brodova u poslednje tri godine.

Informacija i foto: Udruženje profesionalnih lađara Srbije

Exit mobile version