Za praćenje kvaliteta vazduha 25,5 miliona dinara zavodima i institutima

BEOGRAD, 2. jun 2021 – Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima 17 zavoda za javno zdravlje i instituta, kojima će Ministarstvo dodeliti 25,5 miliona dinara za potrebe praćenja kvaliteta vazduha u ovoj godini.

Zavodi i instituti kontrolišu kvalitet vazduha na ukupno 37 mernih mesta, u okviru državne mreže monitoriga koja je uspostavljena Uredbom o utvrđivanju programa kontrole kvaliteta vazduha. Cilj merenja, kako je rekla ministarka, jeste da utvrdimo kakav je trend u promenama kvaliteta vazduha i zato su nam dobijeni podaci od zavoda i instituta dragoceni, naročito kada uzmemo u obzir da Ministarstvo ove godine, u okviru mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, subvencioniše zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i individualnim ložištima, ukazala je ministarka.
Ona je najavila da ćemo već u sledećoj grejnoj sezoni imati podatke u kojoj meri je napravljen pomak po pitanju poboljšanja kvaliteta vazduha u lokalnim sredinama u kojima se realizuju projekti, prenosi sajt Vlade Srbije.

Foto: Zvanična Internet  prezentacija Vlade Srbije srbija.gov.rs

Skorašnji članci

error: Content is protected !!