Site icon podunavlje.info

Svetski dan bez duvanskog dima – Srbija ima 2,8 miliona pušača

BEOGRAD, 31. maj 2021 – Broj pušača u Srbiji starijih od 15 godina je 2,8 miliona – procenila je Svetska zdravstvena organizacija. Srbija je uz Bosnu i Hercegovinu jedna od retkih zemalja u kojima je pušenje u ugostiteljskim objektima dozvoljeno. Nacrt izmene zakona kojim su kafići podeljeni na delove za pušače i nepušače  godinama je samo mrtvo slovo na papiru.

Vremenom, duvan ubija oko polovine svojih korisnika, odnoseći tako više života nego AIDS, malarija i tuberkuloza zajedno. Kako bi se ukazalo na razmere epidemije upotrebe duvana i na opasnost od preventibilnih smrti i bolesti kojima on doprinosi, Svetska zdravstvena organizacija je još davne 1988. godine proglasila 31. maj Svetskim danom bez duvana.

Svetska zdravstvena organizacija je u godišnjem izveštaju navela da je na globalnom nivou broj pušača prvi put u istoriji u padu i da u ovom trenutku ima oko 1,337 milijardi pušača. U odnosu na 2000. godinu to je broj manji za oko 60 miliona.

Ove godine slogan Svetskog dana bez duvana je “Donesi odluku – ostavi duvan”, sa namerom da se ukaže na one mere iz Okvirne konvencije koje se odnose na pružanje podrške pušačima koji su rešeni da se odreknu duvana. Jer, od 1,3 milijarde pušača na svetu, čak oko 780 miliona njih bi želelo da se odrekne ove štetne navike. Ipak, samo oko 30 odsto tih pušača ima pristup službama ili alatima koji bi im omogućili adekvatnu podršku u savladavanju fizičke i psihičke komponente nikotinske zavisnosti.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Exit mobile version