Jedrenje: Održana 22. Zokijeva regata – Memorijal „Zoran Radosavljević“

BEOGRAD, 30. maj 2021 – Na Savskom jezeru i na Dunavu kod Zemuna ovog vikenda je organizovan 22. Memorijal „Zoran Radosavljević“. Ovo takmičenje, poznato i kao Zokijeva regata, posvećeno je uspomeni na Zorana Radosavljevića, strastvenog mornara i borbenog pilota elitne 127. eskadrile Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva, koji je život izgubio štiteći vazdušni prostor otadžbine 26. marta 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Organizatorka jedriličarske regate, Snežana Radosavljević, Zoranova sestra, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da mnogi jedriličari vole da učestvuju na Zokijevoj regati, koja je organizovana na dva regatna polja u četiri kategorije i za sve starosne uzraste.

Objasnila je da su ovu tradicionalnu jedriličarsku regatu pokrenuli Zoranovi prijatelji sa kojima je jedrio, a ona nastavila da organizuje memorijal, omogućivši velikom broju zaljubljenika u ovaj sport da svojom pozitivnom energijom čuvaju uspomenu na heroja otadžbine.

Ovog vikenda, najmlađi jedriličari su se takmičili na Savskom jezeru, a na Dunavu kod Zemuna su jedrili svi ostali.

U ukupnom plasmanu kod najmlađih jedriličara u klasi Optimist, za decu do 15 godina, kojih je na regatnom polju bilo 24-oro, najuspešniji je bio Marko Ađanski (JK Gemax), a odlikovani su i dečaci i devojčice do 12 godina.

Među učesnicima regate bili su i mališani iz dva smederevska kluba kojima je ovo prva takmičarska sezona. Danka Stanojević (BK Metalac) osvojila je 15. mesto, Vasko Bračinac (JK Smederevo) je bio 16, a Galina Pavlović (JK Smederevo) je zauzela 21. poziciju.

Krstaša je bilo četiri, najuspešniji kormilar je bio Ivan Cvejić (JK Ada). U klasi Micro, gde je nastupilo sedam posada, zlato je osvojila ekipa JK Zemuna, kormilar Zlatan Zlatković.

U klasi Laser standard zlato je osvojio Neven Nikolić (JK Gemax), u klasi Laser radial prva je bila Miljana Zeković (JK Zemun) i u klasi Laser 4,7 prvi je do cilja je stigao Relja Milovanović (JK Gemax).

Foto: Podunavlje.info

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!