Site icon podunavlje.info

Za „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ nagrada – tona kukuruza

26. maj 2021 – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i ove godine organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, prijavljivanje je počelo juče i traje do 7. juna. Želja organizatora je da se podrže mala poljoprivredna domaćinstva, koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Domaćinstvo sa najviše gnezda seoskih lasta biće, kao i u prethodnom ciklusu takmičenja, nagrađeno tonom kukuruza.

Pri tome, svi koji ispune uslove za učešće u takmičenju automatski će biti i u izvlačenju u nagradnoj igri „Srećno gnezdo“, u kome se domaćinstvo koje ima najmanje jedno aktivno gnezdo seoskih lasta i bude imalo najviše sreće da bude izvučeno iz bubnja nagrađuje vaučerom za kupovinu sadnica voća po izboru u vrednosti od 12.000 dinara.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti slanjem upita na imejl proleceuzivo@pticesrbije.rs, ili pozivom na telefon 062/15-69-665.

Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u okviru programa „Proleće uživo“, uz podršku HeidelbergCement.


Kako prepoznati seosku lastu?

Seosku lastu (Hirundo rustica) karakteriše dug viljuškast rep i riđe grlo i čelo što čini ovu lastu lako prepoznatljivom. Trbuh i osnova repa su bele boje, u kontrastu sa poptuno crnim leđnima. Najčešće se gnezdi u objektima poput štala. Gradi poluotvorena gnezda od blata koja lepi za zidove, tik ispod plafona. Često se može videti kako u brzom i veštom letu tik iznad zemlje lovi insekte.


Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Exit mobile version