APR: Beogradske firme ostvarile više od polovine pozitivnog rezultata

26. maj 2021 – Agencija za privredne registre objavila je danas uporedne rezultate privrede u Srbiji po kojima su nešto više od polovine pozitivnog neto rezultata cele privrede ostvarila privredna društva iz Beogradskog regiona. Podunavski okrug pripada, po toj nekoj administrativnoj podeli, Regionu južne i istočne Srbije, koji ima najmanje privrednih društava i najmanje zaposlenih u odnosu na druge, pa tako ima i najslabiji neto rezultat, ali zato, kako se navodi u istraživanju APR-a, „ima najdimačniji rast“.

Beogradska privredna društva su ostvarila neto dobitak u iznosu od 223,0 milijarde dinara, koji je povećan za 24,4% u odnosu na 2019. godinu. Ovaj region je zabeležio i najveće povećanje broja zaposlenih, pa sa 543.692 radnika čini 44,6% ukupnog broja zaposlenih u privredi.

Region Vojvodine je ostvario visok pozitivan neto rezultat od 91,1 milijarde dinara, ali je on za 12,7% smanjen u poređenju sa prethodnom godinom.

Uspešnije su poslovala i privredna društva iz Regiona Šumadije i Zapadne Srbije. Njihov neto dobitak, u iznosu od 60,2 milijarde dinara, na godišnjem nivou je uvećan za 10,4%, a porastao je i broj zaposlenih za 7.435 radnika, pa su privredna društva iz ovog regiona zapošljavala ukupno 223.747 radnika.

Najdinamičniji rast profitabilnosti je ostvaren kod privrednih društava u Regionu Južne i Istočne Srbije. Pozitivan neto rezultat ovog regiona je veći čak 2,6 puta od prošlogodišnjeg i iznosio je 58,8 milijardi dinara. Da ponovimo da ovaj region ima najmanje privrednih društava, tako da brojke koje predstavljaju prihod u odnosu na druge regione i nisu za upoređivanje.

Info grafika: APR

Skorašnji članci

error: Content is protected !!